Sbírka Hrubínových říkadel a hádanek vyšla poprvé v roce 1957 a Radost už ji jednou nastudovala dle scénáře Pavla Vašíčka v roce 1979. „Nyní do Vašíčkovy úpravy sáhl Michal Sopuch a vytvořil kontaktní, nápaditou a barevně výpravnou inscenaci," uvedl ředitel Radosti Vlastimil Peška.

Sopuch do Radosti přešel z Polárky a na scéně v Bratislavské ulici působí již rok zpočátku jako herec, například jako Krkovička v pohádce Jája a Pája, aktuálně se soustředí hlavně na režijní práci. „Špalíček vznikl pro velmi komorní hrací prostor Muzea loutek a je pro děti od tří let. Je to ideální představení pro první setkání dětí s divadlem," řekl režisér.

Ilustrační foto.
Woody Allen, bratři Coenové. Letní kino nabídne přes šedesát filmů, začne Kouřem

Premiéra v Brně• František Hrubín: Špalíček veršů a pohádek
• Scénář: Michal Sopuch a Pavel Vašíček, režie Michal Sopuch. Hrají: Barbora Dobišarová, Vladimír Řezáč, Veronika Soumarová, Jan Šťáva

A čím nové nastudování Špalíčku děti upoutá? „Hudba Maria Buzziho je modernější, současně dětem přibližuje trochu složitější poezii. Výtvarné pojetí zase vychází z čistých linií," podotkl režisér a zdůraznil, že některé pohádky a říkanky v porovnání s Vašíčkovou inscenací pozměnil. Ředitel divadla Peška podotkl, že současné děti Hrubína většinou alespoň obecně znají. „Jsme rádi, že jim díky této loutkové inscenaci můžeme přiblížit krásný, poeticky zpracovaný český jazyk," dodal Peška.

Pohádky a říkadla psal Hrubín v době, kdy se svou ženou vychovával dceru a syna, poté od tvorby pro děti víceméně upustil. Výrazně se také například podílel na založení dětského časopisu Mateřídouška.

Držitelé Řádu Bílého lva se sešli v brněnské Scale. Veteráni vzpomínali na léta v odboji.
OBRAZEM: Legendy českého odboje vzpomínaly na válečná léta. Ve Scale

Špalíček veršů a pohádek je poslední premiérou Radosti v této sezoně. „Od příštího čtvrtka zahájíme provoz letní scény, a to cyklem Čokoládové trubičky. Prvním hostem bude Miroslav Táborský," dodal manažer Radosti Petr Jančařík.