Živoucí legenda 80. let, nebo kapela jednoho hitu? Když se řekne The Final Countdown, chytí se téměř každý posluchač. Vyjmenovat další kusy už je ale problém.

Přesto jsou Europe pro jistou generaci zásadní. A ta se vydala na čtvrteční koncert do DRFG areny v Brně. Vyprodáno nebylo, ale sedačky byly téměř zaplněné a plocha na stání ze dvou třetin.

Skupina Europe
Švédští Europe přivezou svůj hit The Final Countdown

Comeback po rozpadu

Hned v začátku kapela přesvědčila, že si stále drží dobový sound osmdesátek a svému publiku z těch dob má stále co říct. I když se roku 1992 rozpadla, o 12 let později vyhlásila comeback.

Ze zakládajících členů zůstali zpěvák Joey Tempest a kytarista John Norum. Zbylí tři: basák John Levén, klávesák Mic Michaeli a bubeník Ian Haugland, se připojili v první polovině 80. let, takže největší slávu kolem třetího alba The Final Countdown rovněž zažili. A právě v této sestavě se představili v Brně.

Zdroj: Deník/Hana Langrová

Celou show odstartovala eponymní skladba War of Kings ze zatím poslední desky z roku 2015. Bylo znát, že diváci písně z posledního alba nepřijímají tak nadšeně jako starší osvědčené věci, muzikantsky ale kapela odvedla dobrou práci a nedá se jí takřka nic vytknout. Snad jen dramaturgie vystoupení.

Sound a propady

Zvuk byl dobrý a za největší devizu této party se dá s jistotou považovat Tempestův nezaměnitelný hlas, který i v těch největších výškách zněl bez chyby.

V publiku to vřelo, když zazněly čtyři nejslavnější kusy: Rock the Night, Cherokee, Carrie a rozloučili se samozřejmě hitem number one The Final Countdown, při kterém skandovala celá hala.

Za vrchol večera lze ovšem považovat baladu Carrie, při které se kapele podařilo vykouzlit romantickou atmosféru. Se zpěvákem si fanoušci zpívali a i když večeru vládla tvrdší muzika, při této skladbě se nálada značně proměnila.

Při novějších skladbách mohl koncert působit na běžného posluchače lehce monotónně. Skalní fanoušci odcházeli jistě spokojení.