A i to je jeden z důvodů, proč Taneční centrum Praha zahájilo již 22. ročník Mezinárodního týdne tance. V úterý večer mohou jedno z vystoupení tohoto tanečního festivalu zhlédnout také Brňané. Divadlo Reduta totiž od půl osmé večer roztančí čeští, španělští a maďarští baletní umělci.

„Diváci mají výjimečnou příležitost zhlédnout to nejlepší z nastupující generace českých, španělských a maďarských tanečních umělců.

Na scéně Reduty vystoupí soubory Hungarian Ballet Theatre, Academia de Danza Barcelona a Balet Praha Junior,“ uvedla Dora Viceníková z Reduty.

Z Prahy do lázní
Taneční centrum Praha pořádá Mezinárodní týdny tance od šestého do osmadvacátého ledna.

„Zaměřujeme se hlavně na dlouhodobé zahraniční partnery a vytváříme dramaturgii svých uměleckých souborů Balet Praha Junior a Baby Balet Praha. Většina letošních choreografií vznikla především díky spolupráci s Barcelonou, Budapeští a Malmö. Našími dalšími partnery jsou také kolegové z Německa, Ruska, Slovenska a Slovinska,“ upřesnila tajemnice Tanečního centra Praha Jana Černá.

Celkem uspořádá taneční centrum deset představení. První z nich se již v neděli konalo ve Stavovském divadle v Praze. Po úterním, brněnském večeru, se další z nich uskuteční v Českém Krumlově, v Příbrami, Bruntále, Šumperku, Zábřehu a nakonec ve Františkových Lázních.

Emoce i inteligence
Festival Mezinárodní týden tance je jednou z příležitostí, jak dále rozvíjet současné taneční umění. „Snažíme se spojit mnohdy neslučitelné pojmy jako talent, emoce, inteligenci a humanismus. Těmito projekty se snažíme vychovat novou generaci tanečníků evropských kvalit,“ uvedl dramaturg pražského tanečního centra Antonín Schneider.