Playlist nabitý hity servírovali v brněnském Sono centru britští Slade. Lišil se od toho před dvěma lety jen dvěma písněmi. Přesto zněl koncert velmi odlišně.

Kapela přitvrdila a nový člen Mal McNulty dostal podstatně více příležitostí zpívat hlavní vokál a glamrockoví bardi tak přišli o svůj hardrockový sedmdesátkový sound.

Ladil je v Břeclavi

„V mládí jsem žil v Břeclavi kousek od rakouských hranic, takže jsme ladili rádio Ö3 a fandili Sladům v hitparádách. Jsem rád, že jsem se na ně dostal i po dvou letech. Bohužel je tam malé ale. V Bobycentru se mi zdála atmosféra o kapánek lepší. Sono centrum je nádherné, ale na můj vkus moc kulturní pro hardrockový band," zhodnotil jednapadesátiletý Libor Tuček z Brna.

I jemu se zdálo, že kapela změnila zvuk a styl hraní. „Co se týče nového člena, basáka a zpěváka… Vypadá výborně, chtěl bych po šedesátce vypadat jako on… Ale před dvěma lety zpíval jednu píseň, letos už asi deset. Otázka je, jestli chlapci stárnou… Nebylo to špatné, ale je tam to malinké ale. Stejně na ně za dva roky zase půjdu," uzavřel fanoušek.

Připomeňme si změny, které ke změně zvuku nevyhnutelně vedly.

Vysoký chraplák

V sedmdesátých letech platili Slade za jednu z nejslavnějších anglických kapel. Lví podíl na tom měl zpěvák Noddy Holder. Za prvé, on a Jim Lea tvořili obdobný tandem jako Lennon/McCartney, a hlavně disponoval nezaměnitelným, vysokým a chraplavým vokálem. Holder už s kapelou nehraje od roku 1992. Je zbytečné psát, že patří k těm legendám, které nelze nahradit.

Slade II.

Skupina se přejmenovala na Slade II. a pokračovali se slušnou „náhradou" Stevem Whalleyem, který zvládal výšky a některé písně posunul jiným, ale pozitivním směrem. Posluchače i promotéry změna v názvu pletla, tak se zakládající členové kytarista Dave Hill a bubeník Don Powell rozhodli dvojku smazat. „Vždyť jsme kapelu zakládali, máme právo hrát pod původním názvem," obhajují se v rozhovorech.

Zdroj: Youtube

V současné sestavě hrají od roku 2005. Pětašedesátiletému nováčkovi by nikdo jeho věk nehádal. Vypadá mnohem mladší než jeho souputníci.

Přestože Dave Hill tvrdí, že jeho hlas se Noddy Holderovi podobá, nelze souhlasit. McNulty je hudebník hodící se do metalové kapely.

Zdroj: Youtube

Trpěly balady

Napovídá tomu i jeho styl hraní na basu, a hlavně barva hlasu a intonace. Odrazilo se to převážně na romantických baladách jako je How Does It Feel nebo Everyday.

Při Coz I Luv You vyměnil nový člen basu za housle, což byla příjemná změna a připomenutí starých časů. Vokálně současnému obsazení seděly více rock'n'rollové kusy, úvodní Gudbuy T'Jane, Get Down and Get With It nebo Lock Up Your Daughters.

Falešné vícehlasy

Další velkou devizou původních Slade byly bezchybné vícehlasy. O vokály posluchači nepřišli ani v současnosti, jen se vytratila čistota. S ohledem na věk muzikantů se dalo přimhouřit oko, ale sem tam byly trochu vedle.

Většina posluchačů si přišla zavzpomínat na své mladí a hity, které mají spojené s konkrétními zážitky a na tvářích přítomných bylo vidět uspokojení.

Samozřejmě největších ohlasů se dočkaly hitovky: Far Far Away a přídavky My Oh My i Cum On Feel the Noize.

„Koncert byl super. Mám rád tento typ muziky, ale trošku mi vadili sedící diváci před pódiem. Nikdo se nezvedl, až když je muzikanti vyhecovali. Taková nálada se ke koncertu tohoto typu příliš nehodí," konstatoval devětačtyřicetiletý Rostislav Baťa z Brna.