Sérii otevře americký kytarista John Scofield, druhý koncert obstará tuniský hudebník Dhafer Youssef. Vyvrcholením projektu bude 16. listopadu společné vystoupení Richarda Galliana a Filharmonie Brno. „Pro velký zájem jsme připravili hned dva koncerty. První začne v 18.30, druhý ve 21.00," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

V podání Galliana s filharmoniky zazní klasika i argentinské tango. „Galliano je charismatickým člověkem a nejlepším akordeonistou současnosti na světě. Spolupracuje s mnoha osobnostmi jazzové i vážné hudby. Momentálně je jediným hráčem na akordeon a bandoleon, který nahrává pro prestižní vydavatelství Deutsche 
Grammophon," upřesnil umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Z BRNA DO KATOVIC

Vstupenky na Gallianovo vystoupení s filharmoniky mizí rychle. Cena lístků se pohybuje od 590 do 900 korun. Těšit se posluchači mohou na skladby od Antonia Vivaldiho, Wolfganga Amadea Mozarta a Astora Piazzolly. „Se stejným programem a sólistou vyjedeme také do Katovic a očekáváme i další pozvání," podotkla Kučerová.

SÚFIJSKÁ MYSTIKA

Dále podzimní ozvěny JazzFestu do Brna přilákají čtyřiašedesáti­letého Johna Scofielda – jednoho z nejznámějších jazzových kytaristů na světě. „Zahraje 2. listopadu v Sonocentru v programu nazvaném Country for Old Men. Aktuální repertoár Scofieldova kvarteta tvoří nejzásadnější skladby americké country, samozřejmě v jedinečně přetvořených verzích," podotkl Spilka.

O šest dní později představí na stejném místě svoji tvorbu Dhafer Youssef, tuniský zpěvák a hráč na arabskou loutnu míchající world music, jazz a súfijskou mystiku. Jeho takřka andělský zpěv je podle pořadatelů neopakovatelným zážitkem. „Poprvé vystoupil v České republice na přehlídce Colours of Ostrava v roce 2013, letos v srpnu hrál v Českých Budějovicích," připomněl výkonný ředitel JazzFestu Vlastimil Trllo.

Nová série koncertů Echoes of JazzFestBrno:
John Scofield: Country for Old Men (2. listopadu, Sonocentrum, 19.30 hod.)
Dhafer Youssef: Diwan of Beauty and Odd (8. listopadu, Sono, 19.30 hod.)
Richard Galliano a Filharmonie Brno: Klasika & Tango (16. listopadu, Besední dům, 18.00 hod. a poté i 20.30 hod.)

Tuniský zpěvák a hráč na arabskou loutnu Dhafer Youssef. Zdroj: archiv JazzFestBrno

Tuniský zpěvák a hráč na arabskou loutnu Dhafer Youssef. Foto: archiv JazzFestBrno