Převyprávění notoricky známého pohádkového příběhu formou mystéria nebo symbolistního apokryfu o ženě, která skrze svůj zánik spasí vše. Takový pohled nabídne nejnovější brněnské nastudování opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka a libretisty Jaroslava Kvapila. Režisér Vladimír Morávek osobitě uchopil proslulé dílo se sólisty opery Národního divadla Brno i hostujícími zahraničními umělci. V páteční premiéře inscenaci uvede Janáčkovo divadlo.

Brněnskou premiéru měla opera Rusalka v roce 1904 v Divadle na Veveří. Od té doby mohli Brňané zhlédnout skoro dvacet různých nastudování. „Rusalka zažívá v posledních letech velký boom v divadlech všude po světě. V Brně se naposledy hrála s úspěchem Kaňákova verze. Po její derniéře v roce 2008 byla po Rusalce mezi diváky velká poptávka, proto jsme se ji rozhodli vrátit na repertoár,“ popsala jeden z impulzů pro nové nastudování dramaturgyně Janáčkovy opery Patricie Částková.

Vladimír Morávek v minulosti režijně připravil například opery Tosca, Turandot nebo Macbeth. S Janáčkovou operou spolupracuje poprvé. „Nabídka na režii Rusalky přišla loni na podzim, kdy se zrovna živě diskutovalo o budoucnosti opery v Brně. Přijal jsem ji proto i jako možnost jevištního vyjádření svého stanoviska,“ uvedl režisér Vladimír Morávek, který je zároveň uměleckým šéfem Divadla Husa na provázku.

Pro výtvarnou koncepci se nechali tvůrci inspirovat obdobím secese. „Scéna nabízí malované dekorace, ale s puristicky minimalistickým základem. Výchozí inspirací se nám stala atmosféra obrazů Klimta, Muchy nebo Preislera,“ přiblížil výtvarné pojetí inscenace její scénograf Daniel Dvořák.

Hudební nastudování obstaral domácí dirigent Jaroslav Kyzlink, který Rusalku připravil i pro zahraniční uvedení v japonském Tokiu loni v listopadu. „Je to vlastně už moje osmé nastudování tohoto díla. Rusalka je bezpochyby jedno z nejkrásnějších hudebně-dramatických děl své doby. Není to jen pohádkový, ale i nádherný hluboký lidský příběh,“ uvedl dirigent Jaroslav Kyzlink.

Osobitý výklad nabízí brněnská verze pro postavy Cizí kněžny a Ježibaby, které u některých nastudování splývají ve dvojroli pro jednu herečku. Morávek nechává obě postavy pohybovat na scéně výhradně současně a v identickém kostýmu. „Jedna druhé jsou zrcadlem. Cizí kněžna je svým způsobem vlastně převtělená čarodějnice,“ odůvodnil zvolené pojetí těchto rolí Morávek.

V titulní roli Rusalky se představí sólistka Janáčkovy opery Pavla Vykopalová a Anna Wierzbicka z varšavské opery. Postavu Prince alternují Peter Berger nebo Richard Samek, ve Vodníka se promění Gustav Beláček, Rafal Pawnuk a Jiří Sulženko.