Už jen do konce tohoto týdne potrvá výstava fotografií v Radnické ulici Ostře sledovaný Hrabal, která mapuje život a dílo brněnského rodáka a spisovatele Bohumila Hrabala. Pořadatel výstavy – Brněnské kulturní centrum – představí příznivcům Hrabalovy tvorby tohoto výjimečného autora i prostřednictvím jeho filmových adaptací. Ty mohou Brňané od pondělního večera až do pátku zhlédnout v kině Scala na Moravském náměstí.

„Festival dnes večer zahájí povídkové filmy Perličky na dně, Fádní odpoledne a Sběrné surovosti. Bude to exkluzivní a kompletní uvedení povídkových filmů legend české nové vlny – Jiřího Menzela, Jana Němce, Evalda Schorma, Věry Chytilové a Jaromíra Jireše, včetně dvou miniatur Ivana Passera a Juraje Herze,“ uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Eva Pánková.

V následujících dnech se mohou diváci těšit na snímky Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky, Něžného barbara a další. Kino Scala vždy každý den uvede, a to až do pátku, dva filmy, které vznikly na motivy Hrabalových adaptací. První začne vždy o půl šesté, další v osm hodin večer.

„Volba Brna jako dalšího místa Hrabalovy výstavy a s ní spojeného filmového festivalu není náhodná. Bohumil Hrabal se v Brně narodil a prožil dětství, nejen v rodných Židenicích, ale i v obřanské vile svého strýce Bohuslava Kiliána, významné osobnosti tehdejšího kulturního života,“ dodala Pánková.

Na význam této příbuzenské vazby upozorňuje také profesor české literatury Dušan Jeřábek, jenž tvrdí, že míra duchovní spřízněnosti mezi Hrabalem a jeho strýcem byla tak velká, že ho ovlivnila i ve způsobu vnímání a svérázu humoru, které se později projevily v jeho stylu psaní.

Kino Scala, program

- 25. 2.: 18.00 Perličky na dně, Fádní odpoledne, Sběrné surovosti
- 26. 2.: 17.30 Ostře sledované vlaky, 20.00 Skřivánci na niti
- 27. 2.: 17.30 Postřižiny, 20.00 Slavnosti sněženek
- 28. 2.: 17.30 Andělské oči, 20.00 Něžný barbar
- 29. 2.: 17.30 a 20.00 Obsluhoval jsem anglického krále