Potěžkat Cimrmanův lékařský kufřík z doby, kdy působil v Alpách jako porodní dědek, zapískat si na píšťalku s přerušovaným hvizdem, do níž Cimrmanovi zapadl hrášek, prohlédnout si smeták na vymetání rohů nebo třeba jen tak posedět v Hospodě Na mýtince. Příznivci Járy Cimrmana mohou ode dneška navštívit v brněnském Semilasse zatím největší souhrnnou výstavu, která přibližuje život a dílo tohoto nesmrtelného génia.Brněnští organizátoři zaplnili všechny prostory Semilassa od suterénu přes zákulisí a foyer až po velký sál včetně ochozu na balkoně. „V posledních dvanácti letech jsme měli různě v Praze tři velké výstavy, ale tato je naše dosud největší. Poskytli jsme prakticky vše, co bylo ve skladech," uvedl člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Vyznavači kultu fiktivního génia Járy Cimrmana si přijdou na své při prohlížení stovek kuriózních vynálezů, divadelních plakátů, fotografií, kostýmů a rekvizit. „Na výstavě nepřetržitě běží i tři různé projekce s ukázkami filmů a divadelních her. Návštěvníci také mohou dojít na severní pól, zapojit se do soutěží a na závěr se třeba občerstvit v Hospodě Na mýtince, která vyrostla na zahradě Semilassa," přiblížil lákadla výstavy Aleš Hrbek z pořádající agentury Glanc.

Samostatná část výstavy připomíná osobnost režiséra Ladislava Smoljaka, který předloni zemřel. „Jako sirotci po Láďovi máme jediný úkol: udržet divadlo dál živé. Nová hra už ale určitě nevznikne. Dohodli jsme se, že České nebe je vyvrcholením seriálu o Járovi Cimrmanovi. Dál ale budeme reprízovat všech patnáct her, které máme na repertoáru," popsal budoucnost divadla jeho spoluzakladatel, herec a scénárista Zdeněk Svěrák. Dodal, že výstava ukazuje i Smoljakovu bronzovou bustu od sochaře Vladimíra Preclíka, u níž se hercova hlava otevírá jako dvířka do kamen.

Výstava představuje i ostatní umělecké aktivity členů divadla. „Petr Brukner vystavuje své fotografie, Jan Hraběta dřevořezby, Miloň Čepelka básnické i prozaické knihy a Jaroslav Weigel grafiky spolu s výtvarnými návrhy scén a kostýmů pro cimrmanovské inscenace," uvedl Hrbek.

U zrodu fiktivního génia Járy Cimrmana stáli v roce 1966 Jiří Šebánek, Karel Velebný a Zdeněk Svěrák. Zprvu nezávazná mystifikace okolo imaginární postavy vedla o rok později i k založení divadla.