Dnešní a zítřejší večer se brněnský hrad Špilberk rozezní řevem bojovníků, údery jejich zbraní, středověkou hudbou i smíchem krásných žen tančících v dobových kostýmech. Začne tam totiž šermířský festival Špilberk 2008. Ten letos již podeváté pořádá Muzeum města Brna a umělecká agentura Rex.

„Festival Špilberk 2008 je letní přehlídkou skupin historického šermu, ale i souborů ryze historického zaměření. Je to však nesoutěžní přehlídka. Diváci si tak mohou vytvořit svůj vlastní názor na umění a kvalitu všech účinkujících bez ovlivnění odborné poroty,“ přiblížila akci Michaela Budíková z Muzea města Brna.

Dvoudenní program se pořadatelé snažili vytvořit tak, aby zaujal jak malé děti, tak dospělé návštěvníky. „Při výběru skupin, které na Špilberku vystoupí, jsme se řídili hlavně těmito požadavky: chtěli jsme i mimobrněnské soubory, současně však ty, jenž mají připraveno nové a kvalitní vystoupení. Malou sázkou do loterie bude představení skupiny Ursi. Jsou to začátečníci a mladí kluci. Přesto si myslím, že velmi šikovní,“ uvedl vedoucí a zakladatel skupiny Rex Radim Dufek, který je současně restaurátorem Muzea města Brna.

Brněnští šermíři ze skupiny Rex divákům představí svoji nejnovější hru Strážnice. Ta měla premiéru letos v červenci. „V zimní sezoně se vždy věnujeme přípravě a repertoár se snažíme obměňovat každý rok. I přesto, že jsme souborem poloprofesionálním (každý z šermířů má jiné zaměstnání pozn. redakce), není u nás nikdo méně než osmým rokem. Patří mezi nás i dvě ženy,“ upřesnil složení brněnského Rexu Dufek, jenž se zabývá také rekonstrukcí bitev od středověku až po první světovou válku.

Inscenaci Strážnice s podtitulem Sloužíme do roztrhání těla zachycuje s nadsázkou i humorem jeden den v životě městské stráže města Brna na konci patnáctého století. Ve hře publikum uvidí například takové zbraně, jako meče, dýky, tesáky a halapartny. Oči dětí pak rozjasní i ohňová show a jiné bojové efekty. Děti se mohou těšit také na doprovodné programy, jako jízdy na koni nebo soutěže s historickou tematikou.

Program festivalu

Pátek 5. září: 18.00 Žena, kůň a dýmka (soubor Buhurt, Křenovice), 19.00 Středověký bigbít (dobová hudba), 20.30 Návrat (orientální tance), Strážnice (představení Rex Brno).
Sobota 6. září: 15.00 Okénko do života hradního pána (Ursi, Brno), 16.00 Revizor (Poustevník, Brno), 17.00 Špagát (Aesculus, Černovice u Tábora), 18.00 Atavis et Armis (Sígři, Pelhřimov).
Vstupné na jednotlivá představení: 50,–, celovečerní vstupné: 120,– až 150,–, děti do šesti let včetně mají vstup na festival zdarma.