Napínavé zápletky, neobjasněné krádeže, a dokonce i vraždy. A poté překvapivá rozuzlení v podání těch nejpovolanějších. Známé postavy světového, ale i českého a slovenského detektivního světa představuje nová výstava v letohrádku Mitrovských.

Expozice návštěvníky seznamuje s reálnými i fiktivními postavami. „První část se zaměřuje na expozičně nejstarší období, tedy začátek 20. století, spojené s dílem sira Arthura Conana Doyla a jeho Sherlockem Holmesem. Následuje období od 20. do 30. let 20. století zastoupené šarmantním Herculem Poirotem a slečnou Marplovou z pera Agathy Christie," uvedl kurátor výstavy Petr Lukas.

Slavní detektivové na stopě zločinu
- Místo: letohrádek Mitrovských na Starém Brně

- Výstava potrvá do 19. března 2017, otevřeno (v lednu a únoru) ve středu až neděli od 10.00 do 16.00

Nechybí ani československý četník Arazím či nesmlouvavý rada Vacátko. „Představujeme i jejich faktické předlohy seriálu Hříšní lidé města pražského a jeho autora Jiřího Sequense staršího. Prohlédnout si lze i originální scénář nebo režisérovy brýle," upozornil na vzácné artefakty spolukurátor výstavy Jan Maroušek. Upřesnil, že předměty na výstavu zapůjčila Česká televize a sběratelka Vlaďka Dobiášová.

Přes období Veřejné bezpečnosti, se soudruhy majorem Kalašem a Zemanem, se návštěvníci přenesou do slavné epochy francouzských kriminalistů. „Připomeneme komisaře Juvea, Clouseaua, Maigreta či Moulina. Dále pak britské zástupce Barnabyho či Bodieho a Doyla. Z Itálie je to například Cattani a z Rakouska Moser a Rex," podotkl Lukas.

Z amerických představitelů pak letohrádek zaplnili Kojak, Colombo, a dokonce i Knight Rider. „Ve výstavním prostoru navozujeme dobové prostředí, a to pomocí nábytku, kostýmů a doplňků. Připraveno máme i několik úkolů pro děti i dospělé, například rozšroubování zámku," dodal Lukas.

Letohrádek sídlí ve Veletržní ulici, při cestě městskou dopravou lze dojít pěšky od Mendlova náměstí.