Nový cyklus tématických multižánrových večerů navazuje na dřívější cykly Hudba ticha či Blatný. „Chceme dál pokračovat v započaté linii setkávání uměleckých osobností na poli divadla, tance a hudby. Jde podle nás o ojedinělou příležitost ke spojení myšlenek, emocí a energie oslovených v unikátním prostoru brněnské vily Tugendhat," popsal autor projektu, tanečník a choreograf Martin Dvořák z ProArt Company.

Multižánrový projekt Setkání ve Skleněném pokoji
- Místo: vila Tugendhat, Černopolní ul., Brno
- Termíny a účinkující:
* 6. a 7. června: baletní sólista Zdenek Konvalina
* 8. června: slovenský herec Juraj Kukura
* 18. července: zpěvačka Bára Basiková
* 22. srpna: operní pěvkyně Dagmar Pecková
Začátky jsou vždy ve 20.00 hodin.
- Autor projektu: Martin Dvořák (ProArt Company)
- Vstupné: 400 korun (rezervace na emailu info@tugendhat.eu nebo telefonním čísle 515 511 015-7)

Tématickou sérii zahájí v pondělí a v úterý setkání se Zdenkem Konvalinou, jedním z největších světových baletních umělců. Absolvent Taneční konzervatoře Brno z roku 1997 krátce působil v ostravském baletu, aby poté zamířil do světa. Vystupoval coby první sólista souborů Ballet Houston, National Ballet of Canada v Torontu a English National Ballet v Londýně. „Známe se ještě z konzervatoře, kde jsme byli spolužáci. Poté se naše cesty rozešly, já se zaměřil na současný moderní tanec, Zdenek se vydal do světa. Je zvláštní, že s výjimkou jednoho gala v Praze nikdy nevystupoval na českém jevišti. Tak jsem rád, že to může alespoň takto napravit na sklonku jeho kariéry," uvedl Dvořák.

Doplnil, že Konvalina připomene v několika videoukázkách svoji kariéru, ale odpoví i na dotazy diváků. Dojde i na krátké výstupy na hudbu Sergeje Rachmaninova a Arvo Pärta.

Dva večery v prostranství před onyxovou stěnou Vily Tugendhat nebudou jediným Konvalinovým vystoupením v Brně. V úterý a ve středu povede na brněnské taneční konzervatoři baletní masterclass, v sobotu poté i na Janáčkově akademii múzických umění.

Týdenní brněnské hostování zakončí Konvalina ve večeru brněnského Ensemblu Opera Diversa na jevišti divadla Reduta, kde zatančí duet Fratres ve společné choreografii s Martinem Dvořákem. Večer doplní o další dvě nové choreografie tanečního souboru ProART Company. „Prožil jsem víc než úspěšnou kariéru, teď už je čas věnovat se dalším projektům, v mém případě výtvarnému umění. Proto jsem už loni své trvalé angažmá v Londýně ukončil. Jsem rád, že se teď po letech setkám s Martinem Dvořákem, a třeba nezůstane jen u jedné spolupráce," přiblížil Konvalina.

O projekt Setkání ve Skleněném pokoji ve vile Tugendhat je mezi Brňany velký zájem. „Vyprodané jsou už večery s Jurajem Kukurou a Dagmar Peckovou, poslední vstupenky zbývají na Báru Basikovou. Nejmenší zájem je o Zdenka Konvalinu, což je bohužel dané malou propagací jeho osoby u nás. Je to škoda a rádi bychom to alespoň takto napravili," upřesnila produkční projektu Alena Pajasová s tím, že kapacita hlediště ve vile je omezena a na každé představení je nutná předchozí rezervace.