Vše vypukne v sobotní poledne fantasy festivalem Jeden kmen na nádvořích hradu Špilberk. Návštěvníci uvidí turnaj největších šampionů. Ve fotokoutku se vyfotí s postavou z fantasy světa, svůj osud hostům vyloží chodící šamanova hlava a děti se svezou na bojovém voze.

Výstava je rozložena do tří místností. V první se návštěvníci seznámí s každodenním životem skřetů. Uvidí umělecké fotografie, jejichž autorem je Cyril Gaja. Veškeré předměty na fotografiích i předměty v prostoru výstavy jsou ručně vyrobené, například jídlo, kterým se kmen Snaga živí.

Druhou místnost autoři věnovali válečné tematice, což je nedílná součást života skřetů. Při tvorbě artefaktů používali autoři přírodní materiály. Fotografie zachycují kmen v zápalu boje. V třetí místnosti pojmenované Zásvětí lidé poznají duchovní život. „Jde o to ztvárnit smysl, víru a rituály,” vysvětlit kurátor výstavy Ctibor Ostrý. „Všechny předměty jsou zcela funkční,” doplnil.

informace k výstavě
- Výstavu mohou zájemci navštívit od soboty 23. září až do 11. února 2018.  

- Lístky si lidé mohou koupit v předprodeji od 1. září, dále na pokladně v Měnínské bráně nebo přímo na Špilberku. Za plné vstupné zaplatí hosté 190 korun, za snížené pro děti od šesti do patnácti let 100 korun.  

- Přestože děti do šesti let mají vstupné zdarma, organizátoři výstavu doporučují pro starší dvanácti let.

Od pěti hodin začne hudební část programu. Vystoupí skupiny Trolíla, Vintage Wine, Postcards from Arkham, Delorein a kapela Jeden kmen.

Technickým prvkem expozice bude rozšířená audiovizuální realita. „Veškerou výstavu shrne a usadí ji do světa,který bude vytvořen v grafickém webovém rozhraní. Lidé si ji budou moci procházet a objevovat a dále se seznamovat s příběhy kmene,” vysvětlil Ostrý.

Pro hosty bude připravené bohaté občerstvení. „Budou tu vegetariánské speciality, gril a nápoje pro hosty,” uvedl mluvčí Muzea města Brna, které Špilberk spravuje Michael Kalábek. Těšit se mohou návštěvníci na několik druhů piva, medovinu i výběrovou kávu či masalu.

Oktoberfest 2017
V Brně začínají dva festivaly. Slavnosti vína a Októbrfest na Zelňáku

Autoři vypráví skrze výstavu dva příběhy. Stěžejním je život skřetů kmene Snaga. Vedlejším příběhem je výstava projektu Jeden kmen, jakožto díla skupiny nadšenců tak zvaného larpu, hry kde každý ztvárňuje určitou roli. Později vznikl fotografický projekt a stejnojmenná kapela. Díky koncertům si také skupina vydělala peníze na kostýmy a předměty výstavy.

Výstava je jedním ze splněných cílů skupiny. Do budoucna plánuje Jeden kmen sestavit knihu fotografií a ucelit tak život skřetů Snaga. Také chtějí členové vydat hudební CD.

Výtvarný fantasy projekt Jeden kmen vychází z reálií Tolkienových knih, které jsou základem vlastního fantasy světa. Dalšími romány a fataziemi. Hodně se členové inspirovali také historií. Vikingy či kmeny severoamerických indiánů.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ