„Hlavu jsem vytvořila už v roce 2010 a tehdy ji i přes zákaz nechala rozpustit na slunci v zahradě Lichtenštejnského paláce patřící Úřadu vlády. Nyní v Brně jsem bustu nechala roztát v den kdy Václavu Klausovi končí prezidentský mandát," říká studentka z Ateliéru sochařství Kurta Gebauera na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Po celou dobu projektu si přitom Jáchimová opakovaně klade otázku: Lze v současnosti vystavovat a mluvit svobodně? A i když měla umělkyně navzdory tehdejšímu zákazu vlády podporu veřejnosti, odpovídá si jednoznačným Ne. Klausova zkarikovaná podobizna tentokrát vznikla dle zhotovené formy a až do symbolického data na výstavě zůstane v lednici.

Výstava Hi5! je součástí Centralizovaného rozvojového projektu. Jeho součástí byla již loňská výstava v brněnském Domě pánů z Kunštátu, sympozium na Akademii výtvarných umění v Praze a také kurátorský průzkum předurčující letošní výstavy. Zapojily se do něj Akademie výtvarných umění v Praze, Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. Obě výstavy trvají do konce tohoto týdne.