Proces se odehrál v brněnské kavárně Trojka. Do role soudce se postavil právník Konstantin Lavrushin, veřejnost v roli žalobce zastoupil muzikolog Miloš Zapletal. „Jeden z bodů obžaloby je, že o vaší iniciativě není příliš slyšet. Cíle jste navíc naplnili jen částečně. Například se podařilo vytvořit návrh dotací, které zastupitelstvo města schválilo. Na druhou stranu je i přesto možné, že se dá nový návrh obejít," řekl Zapletal a upozornil tak na pětimilionovou dotaci pro Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi, kterou rada města navrhla v rozpočtu pro příští rok mimo dotační systém. Na ostatní kulturní akce si přitom musí organizátoři žádat skrz dotační systém a komise jim přerozdělí peníze z rozpočtu pro kulturu.

Monika Šimková, členka koordinační skupiny pro Program rozvoje kultury města Brna, se ujala obhajoby iniciativy. „Ne za všechno, co se v kultuře událo, může Brno kulturní. Dokázali jsme část Brňanů přimět, aby se do dění kolem kultury zapojili," ohradila se Šimková.

Poté obě strany volaly svědky, kteří iniciativě nabízeli nápady a podněty do budoucnosti. Výsledný verdikt zněl nevinen ve všech bodech, kromě nenápadnosti iniciativy. „Netušili jsme, že o nás lidé neví a budeme se víc snažit," potvrdila za Brno kulturní Petra Havlíková.

Po procesu se debata stočila zpátky k pětimilionové dotaci. Iniciativa kvůli ní sepsala výzvu brněnským zastupitelům, kterou hosté na místě podepisovali.

Na dotaci pro Cinema Mundi upozornil opoziční zastupitel Martin Ander. „Poté, co jsme strávili měsíce diskusemi a projednáváním nových pravidel přidělování dotací nezřizované kultuře, najednou Cinema Mundi vylobuje u vedení města pět milionů mimo dotační systém. Žádná transparentnost, žádné odborné hodnocení," uvedl k dotaci Ander.

Podle náměstkyně primátora Jany Bohuňovské město hledalo způsob, jak založit tradici filmového festivalu v Brně. „Žádost o dotaci Cinema Mundi posoudila komise, stejně jako všechny ostatní. Hlavní slovo bude mít zastupitelstvo příští týden. Možná i já sama navrhnu, aby se částka zařadila do kolonky dotací pro kulturu," řekla Bohuňovská.