Je režisérem, kameramanem i scénáristou, s fotografií si ho však spojí málokdo. Přesto již po tři desetiletí pracuje Jaroslav Brabec na rozsáhlé kolekci fotografií známých osobností české kultury. To nejlepší z jeho fotografické tvorby mohou od dnešního dne Brňané zhlédnout v Domě pánů z Kunštátu na výstavě Orbis Artis.

„Téměř sto osmdesát Brabcových fotografií obsahují nejen portréty umělců, jejich výraz a charakteristická gesta, ale také pohledy do jejich ateliérů a záběry rozpracovaných děl, včetně autentického prostředí v němž žijí,“ uvedla kurátorka výstavy Orbis Artis Jana Vránová.

Proměny v čase

Mezi dokumentárními fotografiemi Jaroslava Brabce jsou například snímky Antonína Kratochvíla, Jana Saudka, Josefa Sudka, Vladimíra Kokolii, Jana Zrzavého či Adrieny Šimotové. „Není to výsledek jediného setkání, ale v mnoha případech dlouholetého poznávání umělce a sledování jeho tvorby, přerůstající pak často v přátelství,“ uvedl Brabec.

Jedním z počátečních podnětů byla pro Jaroslava Brabce skutečnost, že díla těchto osobností nebylo možné vidět ve výstavních síních galerií, protože svým obsahem neodpovídala tehdejší kulturní ideologii. „Mnohé tváře se na fotografiích objevují po delších časových obdobích, což je zřejmé především ze sérií snímků. Právě ty citlivě zachycují změny osobností v osobním životě i v jejich pracích,“ dodala Vránová.

Teprve v posledním desetiletí začal Brabec fotografovat umělce, kteří emigrovali a do České republiky se vrátili až po revoluci nebo se sem často vracejí. „Výstava Orbis Artis zachycuje také osobnosti, které si své soukromí chrání. Snažil jsem se o navození nenucených situací, téměř žádná z fotografií není inscenovaná. Z neuvěřitelně velkého množství materiálu jsem nakonec vybral vždy jen několik snímků,“ dodal Brabec.

Nadvakrát

Vzhledem k rozsahu souboru Brabcových fotografií je výstava rozdělena na dvě části. Na tuto, jež obsahuje více než šest desítek umělců, naváže příští rok část druhá.