Vernisáží skulptur autorů Robina Kvapila a Matěje Sýkory s názvem Tajemství Tajemství Zlatého Draka, která se uskuteční v pátek v jedenáct hodin dopoledne u sochy bratří Mrštíků v blízkosti Janáčkova divadla, chtějí aktivisté upozornit na nejasné okolnosti spjaté s financováním muzikálového dramatu Tajemství Zlatého Draka autorů Zdenka Plachého, Daniela Landy a Jiřího Šimáčka.

Svatopluk Bartík, který páteční vernisáž zahájí, i autoři skulptur Robert Kvapil a Matěj Sýkora požadují zveřejnění dokumentů s údaji o výši částky a výčtu těch, jež se finančně na realizaci hry podíleli. Podle Bartíka to jsou koprodukční a sponzorské smlouvy, které nesmí národní divadlo jako státní instituce dle zákona tajit, což mu potvrdil i brněnský magistrát.

Aktivisté tak chtějí podat na Národní divadlo Brno žalobu. Inscenaci Tajemství Zlatého Draka uvedlo Brněnské národní divadlo loni v listopadu a ještě před premiérou jeho ředitel Daniel Dvořák prozradil, že rozpočet mimořádně náročného díla se bude pohybovat mezi rekordními čtyřmi a pěti miliony korun. Část peněz do projektu vložil také Daniel Landa. (mst)