Historická rádia, televize a další přístroje v muzeu zaplní několik „pokojíků" zařízených v duchu 50. až 70. let. Samostatnou místnost pak vytvoří improvizované nahrávací studio s hudebními nástroji. „Je zde i zesilovač a návštěvníci si mohou zahrát na klávesy nebo na kytaru," uvedla Veronika Glettová z Technického muzea s tím, že vývoj mediální kultury chce výstava představit hravou formou.

Technické muzeum v Brně v pondělí zahájí výstavu Ladíte s námi, která přiblíží vývoj rádií, televizí, kamer a dalších přístrojů

„Návštěvníci si mohou poslechnout vysílání muzejního rádia na speciální frekvenci nebo zhlédnout dokumentární film v takzvaném Muzejním kině v expozici Od tamtamu k internetu, kde uvidí krátkometrážní naučné filmy," upozornila na další interaktivní prvky výstavy Glettová.

Velkou pozornost výstava věnuje přístrojům vyráběným v Brně ve firmách Rel, Iron či Markofon. „Mezi exponáty nechybí zajímavosti jako autorádio brněnské Tesly z roku 1953 nebo exkluzivní prototyp barevné televizní kamery Tesla K 306, kterých byly vyrobeny pouze čtyři kusy a dva z nich vlastní Technické muzeum v Brně," uvedl kurátor výstavy Jiří Macek. Součástí expozice je například také rozhlasový přijímač Atwater Kent z USA vyrobený v roce 1932, novodobou éru zase připomene řada Hi-Fi přístrojů světových značek. Připomenuta je i rozhlasová stanice Hlas Ameriky.

Pro zpestření muzeum návštěvníkům nabízí komentované prohlídky výstavy i muzejní kino. To má v červnu na programu téma Televizní exploze, v následujících měsících se dále prostřídají náměty Televizní průkopníci, Rádiové vlny a další. „Pro školní a zájmové skupiny chystáme lektorský program, jehož součástí je výklad přizpůsobený věku dětí, pracovní listy a další doprovodné aktivity," dodala Glettová s tím, že výstava v Technickém muzeu potrvá do 27. října. Připomněla také, že série výstav a akcí Ladíte s námi odstartovala již 20. května, a to vernisáží v Knihovně Jiřího Mahena. Celý cyklus výstav vyvrcholí 9. září zábavným interaktivním programem v Galerii Vaňkovka.

Projekt Ladíte s námi doplňuje i aktuální seriál Cesta k informacím, který vychází každé úterý v Brněnském deníku Rovnost. Zaměřuje se na historii a vývoj komunikace. Nejbližší, v pořadí již třetí díl, vyjde 4. června a tentokrát pojedná historii novin a jejich úlohu ve společnosti.

Ladíte s námi na vlnách rozhlasové a televizní historie

Zahájení: 3. června v 17.00, výstava potrvá do 27. října 2013. 
Místo:
Technické muzeum v Brně, Purkyňova 105
Komentované prohlídky: 13. června, 10. září a 24. října 2013, vždy v 16.00.
Otevřeno: úterý až neděle, 9.00 až 17.00

Rozhlasový přijímač Atwater Kent z USA vyrobený v roce 1932