Kulhavý krysák Arny, chytrý vrabčák Zíla a žabák Kristián. Tato trojice přátel se rozhodne postavit si auto. Čelí však různým úskalím a vyrovnávají se se závistí těch, kteří jim úspěch nepřejí. Příběh jako vystřižený ze současného světa dětem předkládá nová ilustrovaná kniha Martina Sodomky. Má název Jak si postavit auto a autor v ní s lehkostí a vtipem přibližuje technický svět automobilismu.

Sodomka pracuje jako grafik brněnského nakladatelství Computer Press a knihu, na níž pracoval zhruba rok, si nakonec vydal vlastním nákladem. Zejména to předurčilo výsledný tvar této pohádky, která je napůl komiksem: autor se dětskému čtenáři nepodbízí, nezahrnuje jej banálními postřehy či bezduchými ilustracemi kopírujícími digitální programy. Naopak. Ze Sodomkových propracovaných kreseb zachycujících zvířecí hrdiny i jednotlivé fáze stavby auta sálá poetika éry, kdy ještě po silnicích jezdila stará dobrá „žihadla", benzin nestál skoro nic a rychlost mimo město byla neomezená.

Příběh Sodomka lemuje vtipnými glosami. Vkládá je do úst ústředním postavám a ve výtvarné podobě i do svých kreseb. Humor autora je neotřelý a chytrý, dětem přesto srozumitelný. Já si s tebou klidně sklenku vody dám, mám výbornou loňskou dešťovku my žabáci jsme znalci. (…) Luci, vybereš nám barvu? Zvol si, jakou chceš, ale musí být bledě modrá. A můžu třeba fialovou? Klidně. Kristiáne, tak jsme se rozhodli, začni shánět barvu. Prosím bledě modrou.

Charaktery postav jsou i na velmi malém prostoru věrohodně vykreslené a v promluvách čtenář snadno rozklíčuje hlubší sdělení a významy. Můj táta mě nikdy nenechal nic dělat. Vždycky řekl: počkej, já ti to ukážu, a pak už mě k tomu nepustil.

Žabák Kristián má téměř vše, ale něco mu přece jen chybí - kamarádi.

Od začátku do konce pohádkou prostupuje systém motivace. Kulhavý krysák Arny vyčleněný z party si splní sen a postaví auto, čímž získá uznání přátel. Osamocený žabák Kristián opředený pomluvami zase prokáže, že je férový, a najde si konečně kamarády. Všechny postavy přitom hovoří mluvou dospělých, což děti jen ocení.

Ženský element zastupuje blíže neurčená Luci, například když kapičky jejího parfému autor připodobňuje k rozprášené směsi vzduchu a benzinu v karburátoru. Přesto je třeba zdůraznit, že nápadité pojetí tématu zaujme kluky stejně jako holky a se stejným, či snad ještě větším nadšením také jejich rodiče. K lepší orientaci v textu by pak snad ještě napomohlo bližší rozčlenění míst, kde se jednotlivé části děje odehrávají.

Martin Sodomka v knize zúročuje své nadšení pro renovaci veteránů, kterému se příležitostně věnuje. Nápad publikaci vydat ostatně dostal právě před dvěma lety, kdy renovoval starou oktávii. A protože jej baví také modelářství, rozhodl se, že dětem odhalí i další taje a krásy technického světa. Jako další v Edici technických pohádek tak už nyní připravuje knihu Jak si postavit letadlo, Jak si postavit motorku a Jak si postavit dům.