Danielu Strakovou-Šedrlovou, která je solistkou brněnské Janáčkovy opery už od roku 1992, nominovala odborná porota za ztvárnění role v Mozartově opeře Don Giovanni. „Potěšilo mě i mile překvapilo, že jsem v nominaci právě za tuto mozartovskou roli. Mám Mozartovy opery ráda, zpívám je už od studentských let, takže je mám hodně naposlouchané. Postava Donny Elvíry je divácky vděčná, neboť se v ní promítají různé emoce, vášně i nenávist," uvedla sopranistka, která se před dvěma lety objevila už v širší nominaci na Thálii za roli Liu v opeře Turandot.

V letošních širších nominacích figurují jména hned sedmi dalších umělců, kteří své role ztvárnili na jevištích Národního divadla Brno či Městského divadla Brno. Porota si všimla činoherního výkonu Martina Sláma v Králově řeči, muzikálových rolí Svetlany Janotové ve Flashdance a Aleše Slaniny v Kočkách či operních partů Jany Wallingerové a Jevgena Šokala ve Snu noci svatojánské. Za balet se objevila jména sólistek Ivony Jeličové a Eriko Wakizono.

„Ivona Jeličová předvádí ve Zjasněné noci další ze svých výborných výkonů v dramatické roli, Eriko Wakizono nemá ve své roli v Bajadéře u nás konkurenci. Je pro mě proto překvapením i zklamáním zároveň, že se v nominacích neobjevily. Myslím, že by porota měla přihlížet také k obtížnosti partů," uvedl dramaturg brněnského baletu Karel Litera.

Netradičně za muzikálovou roli má šanci získat Cenu Alfreda Radoka herečka Svetlana Janotová z Městského divadla Brno. V užší nominaci se letos objevila za roli Alex v muzikálu Flashdance. „Jsem překvapená, nečekala jsem to. Ale jsem ráda, že si mého výkonu někdo všiml, i když jsem na Radocích možná vůbec první nominovaná za muzikálovou roli," přiznala Janotová.