Tomáš Císařovský a Erika Bornová. Umělecká i manželská dvojice, která se poprvé setkává na očekávané retrospektivní výstavě obrazů, soch a plastik. Tvorbu obou umělců představuje až do května 2013 brněnská Wannieck Gallery.

Zpět do minulosti se přitom ohlíží především Tomáš Císařovský, jeden z nejvýznamnějších současných malířů. „Jeden z pilířů výstavy tvoří akvarely, které mají v jeho tvorbě svébytné postavení. Spolu s dalšími pracemi tak utváří obraz autorovy dosavadní cesty, kterou za pětadvacet let urazil," říká kurátor výstavy a ředitel Wannieck Gallery Richard Adam.

Zatímco Císařovského obrazy zdobí hlavní místnost Wannieck Gallery, Bornová využívá prostor Galerie Na mostě. Ta „lemuje" hlavní výstavní síň. „Vznikl tak zajímavý dialog mezi Císařovského obrazy a plastikami Eriky Bornové," poznamenává Adam. Dodává však, že v případě Eriky Bornové se nejedná o retrospektivu v pravém slova smyslu. „To prostory Galerie Na mostě ani neumožňují. Spíše je to jakési ohlédnutí za její dosavadní tvorbou, v níž vychází z klasického figurálního sochařství a přitom netradičně využívá polystyren," dodává Adam.¨

Své práce v galerii představuje také Míla Preslová, jedna z předních výtvarnic generace devadesátých let. Její díla zaplnila další z prostor Wannieck Gallery – Galerii Za stěnou. „Pracuje především s médiem fotografie. Na rozdíl od jiných výstav, kde klade důraz na osobní prožitky a city, tentokrát Preslová připravila cyklus fotografií, kdy pomocí rukou vytváří podoby a obrazy orchidejí, nebo třeba prostých léčivých bylin," říká manažer Wannieck Gallery Martin Ondráček. A upřesňuje, že součástí expozice je i video Let /anděl, nekonečno/ tvořící určitou protiváhu k tématu rukou a květin.

Výstavu Míly Preslové si lze prohlédnout do 21. dubna, brněnská retrospektiva Císařovského a Bromové potrvá do 19. května 2013. Otevřeno je od pondělí do neděle vyjma čtvrtka, vždy od desíti dopoledne do šesti hodin večer.

Wannieck Gallery v Brně

Výstava: Tomáš Císařovský – Erika Bornová. Místo: Wannieck Gallery, Ve Vaňkovce 2, Brno. Galerie Za stěnou (prostor Wannieck Gallery) nově představuje také tvorbu Míly Preslové. Výstava Císařovského – Bornové trvá do 19. května, výstava Preslové do 21. dubna 2013.