Publikaci s šestašedesáti komiksy vytvořených v období let 2004 až 2015 vydalo brněnské nakladatelství B4U Publishing. „Dosud mé komiksy vyšly ve svazcích Žít jako kaskadér a Cukr a počasí. Podle slov nakladatele je však teprve toto má první regulérní knížka," říká Chalánková.

Při zpracovávání příběhů autorka vycházela z každodenních situací a reálného života. „Zachycuji události ze života kamarádů, partnerských vztahů a situace mezi lidmi. A tyto postřehy si průběžně zapisuji," doplnila Chalánková.

Jednou z postav je sama autorka, další figura zosobňuje jejího přítele Pavla. Rozhovor v jednom z jejich kreslených dialogů vetkl název i nové knize. „Pavel přichází domů po práci a ptá se: Proč nejsi jak chlapi v práci, vole?. Je to jediný z komiksů, který funguje v jednom samostatném okénku, proto jsme se rozhodli dát jej i na přebal knihy," vysvětluje Chalánková.

Inspirací autorky se příležitostně stává i tvorba brněnského undergroundového sdružení literátů, výtvarníků a hudebníků Vítrholc. Úryvek jednoho z jejich písňových textů pojmenoval komiks nazvaný Škaredý holky se nikdy neožení, i kdyby se posraly. Sled tříokenkového příběhu zobrazujícího dvě postavičky je následující. „Celkově sem spíš na hubený kluky," říká dívka chlapci. A on ji odpovídá: „Jenomže teďka už seš, Vendulko, stará, nemocná a tlustá."

Předmluvu ke knize napsal vizuální umělec, pedagog a archivář Pavel Ryška. „Vendula necítí potřebu líčit spokojenou a sebevědomou tvář. Znovu a znovu zaznamenává ponižující hodnocení, zdůrazňuje chronický nedostatek peněz a netají se podnájmem ve zchátralé fabrice. Osud v jejích komiksech nehraje žádnou roli: všechno podstatné vychází z charakteru. Každý je navzdory jednoduchému tvaru jako vystřižený ze života," přiblížil tvorbu autorky Ryška. A v návaznosti na diskutovaná témata komiksy Venduly Chalánkové překřtil na tragikomiksy.

Grafické zpracování knihy měla v nakladatelství B4U Publishing na starosti Veronika Kopečková, která se s Chalánkovou zná od dob studií na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. „Knihu jsme připravovali asi rok. Pak samozřejmě nastal čas pro výběr, ten byl zásadní, protože stripů bylo téměř dvojnásobek. Grafickou úpravu jsme volili minimalistickou, bez ambice jakýchkoliv příkras, aby souzněla s jednoduchým a čistým sdělením autorky. Výsledkem je komiksový sešit, který může připomínat sady barevných papírů, ze kterých autorka své životní situace vystřihuje," uvedla Kopečková.

Aktuálně Vendula Chalánková pracuje na výtvarném zpracování souborného vydání pohádek, nedávno pak dokončila ilustrace k lidovým písním Kühnova dětského sboru, které vyjdou ve zpěvníku Zpívejte s námi. Má také první samostatnou výstavu na Slovensku, a to ve Východoslovenské galerii v Košicích. „Název výstavy je DIY HD 3D. První část názvu odkazuje k anglickému Do it yourself, tedy udělej si sám, další pak k technickému označení domácího kina, které jsem přemalovala, stejně jako ostatní elektrospotřebiče," dodala Chalánková.

Do povědomí Brňanů se Chalánková zapsala i výtvarným pojetím židlí Ton, na kterých sedávají návštěvníci kavárny Morgal v Místodržitelském paláci. „V souladu s odhalenou ornamentální barokní freskou, která v interiéru kavárny je, vznikly na některých židlích záměrné výtvarné nedokonalosti, barva napřílad vypadá jako stákající. To hosty kavárny někdy mate a před usednutím zkoušejí, zda si o barvu neušpiní oblečení," podotkla Chalánková s tím, že výtvarný koncept vznikl ve spolupráci s architektem Martinem Hrdinou.

KDO JE VENDULA CHALÁNKOVÁ
- ilustrátorka dětských knih, autorka komiksů a performerka
- žije střídavě v Brně a v Troubkách nad Bečvou
- absolvovala Fakultu výtvarných umění VUT, ateliér Enviroment u V. Merty a M. Pally
- v roce 2001 měla první samostatnou výstavu v Brně, vystavovala také na Slovensku, v Německu či v Anglii
- získala Cenu Nadání Hlávkových (2006) a za výtvarné zpracování knihy 0 Červené karkulce Zlatou stuhu (2009)