Je to mimojiné také slovní hříčka odkazující k osobnosti Igora Zhoře – výtvarného teoretika, kritika a pedagoga. „K jeho odkazu se letos hlásíme ještě výrazněji. Právě letos si totiž připomínáme jeho nedožité 90. narozeniny, jeho čtivé knihy o umění, jeho podíl na vzniku Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a hlavně jeho nadšení pro umělecký život," uvedl iniciátor vzniku přehlídky a vedoucí Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Radek Horáček.

Týden výtvarné kultury láká na různé druhy akcí: přednášky, tvůrčí dílny, diskuze či koncerty na výstavách. „Pestrost, množství i povaha programů dělá z Týdne výtvarné kultury jedinečnou brněnskou událost. Nejde už jen o výtvarné umění, ale o propojení dialogu o roli umění," uvedla spoluorganizátorka Jana Reichel.

K nejvýznamnější akcím patří středeční konference věnovaná Igoru Zhořovi. Začíná v půl jedenácté v Uměleckoprů­myslovém muzeu v Husově ulici a potrvá sedm hodin. Vstup je volný. „Se svými příspěvky zde vystoupí například Jan Press, Jaroslav Vančát, Miloš Michálek či Radek Horáček," dodala Jana Reichel.

Mnoho akcí je vyhrazeno dětem a studentům. Například čtvrteční komponovaný program ZaHOŘeli láskou v kině Scala, který začíná v deset hodin dopoledne, se zaměří na filmovou tvorbu a je určený žákům druhého stupně. S počátky animovaného filmu pak žáky seznámí kino Art a to, jak se žilo v období renesance, žákům přiblíží animační program Staří mistři na hradě Špilberk.

Týden výtvarné kultury
Týden výtvarné kultury potrvá do 15. března v brněnských muzeích, galeriích, na Masarykově univerzitě i ve venkovním prostoru

Zajímavosti z programu: Po moravském Manchesteru, komentovaná procházka, 10. března, sraz v 15.00 v Tkal­covské 1 (u Alberta, účast je volná), Konference Igor Zhoř a cesty k umění, 11. března od 10.30 v Umělec­koprůmyslovém muzeu (vstup volný), Výstava Saudek & Saudek – setkání s galeristou, 12. března od 14.30 ve výstavě na Špilberku (60 nebo 100 Kč), Kovářský minikurz, 13. března od 18.00 v areálu Vlněny, Přízova 1 (vstupné dobrovolné), Power jóga v galerii, 14. března od 17.00 v Richard Adam Gallery (80 Kč), Mraženi pro3storem – site specific projekt, 14. března od 19.00 v Industře, Masná 9 (vstupné dobrovolné).

Program v úplném znění a další zajímavosti na www.tvk-brno.cz

Ze spřízněných institucí se do přehlídky zapojily Dům umění města Brna, Moravská galerie, Moravské zemské muzeum či nezávislé galerie Ars, Industra, Café Práh a mnoho dalších. „Katedra výtvarné výchovy koordinuje spolupráci výstavních institucí s vysokými školami ve snaze upozornit na význam výtvarného umění v našem životě i městě," připomněla stěžejní myšlenku přehlídky Jana Reichel.

Součástí akcí je též vyhlášení letošní soutěže. Tu zastřešil název Jsem myslí, jsem duší, jsem tělem – Jsem! Vybrané a vítězné práce hostí brněnský Dům umění. „Letos se do soutěže zapojilo dvaadvacet škol. První místo získal třináctiletý Marek Chaloupka, Cenu poroty získal Kryštof Talanda z deváté třídy," uvedla Kateřina Hrušková, která se na organizaci Týdne výtvarné kultury podílí.

V letošní soutěži se žáci a studenti zabývali tématem těla a tělovosti v návaznosti na činnost Igora Zhoře, který se zasadil o zavedení předmětu Akční tvorba do přípravy budoucích učitelů na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. „Mezi soutěžními snímky jsou jak práce kresebné, fotografické a prostorové, tak díla vytvořená prostřednictvím nových médií a akčních forem umění," uvedla hlavní organizátorka soutěže Susan Maly.

I když Týden výtvarné kultury skončí 15. března, i poté jej doplní další akce. Po celý březen jsou například v plánu komentované procházky Neviditelné sochy, pokračovat budou též procházky Po moravském Manchasteru.