Litografie inspirované Danteho Božskou komedií, ale také díla méně známá – medaile a drobné předměty ze stříbra, bronzu i zlata. Už za necelé dva týdny zaplní jižní křídlo hradu Špilberk stovka děl Salvadora Dalího. A Muzeum města Brna tak jako první v České republice představí pod názvem Zhmotnění neskutečného kolekci zapůjčenou z Francie.

Výstava do Brna zamíří z Lotyšska a návštěvníkům se otevře 6. března. „Představíme Salvadora Dalího tak, jak ho lidé možná neznají. K vidění totiž budou i jeho méně známá díla, jako malované keramické dlaždice, popelníky či dokonce série talířů s motivy hracích karet či znázorňujících sedmero umění," říká mluvčí Muzea města Brna Martina Šmídtová.

Salvador Dalí
- Zhmotnění neskutečného (soukromá sbírka originálních děl).
- Místo: Hrad Špilberk (Muzeum města Brna)
- Výstava začne 6. března a potrvá do 6. dubna 2014.

O pojetí výstavy podle ní napovídá už samotný název. „Pojmenování Zhmotněnní neskutečného odkazuje k Dalího surrealistiským dílům a zhmotnění snů," upřesňuje Šmídtová.

Dalího kolekci děl muzeum představí v pojetí, v jakém si ji zapůjčí, tedy s připravenými průvodními texty. „Součástí kolekce jsou litografie a dřevoryty, při jejichž tvorbě se Dalí inspiroval osobností a dílem italského sochaře Benvenuta Celliniho či Božskou komedií Dante Alighieriho. Celý cyklus vytvořil také jako ilustrace k španělskému humoristickému románu z devatenáctého století Třírohý klobouk," poznamenává ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

K raritám budou patřit například medaile vytvořené pro fotbalové mistrovství světa v Mexiku, vinařské viněty, návrhy poštovních známek či reliéf připomínající 3000 let od založení Jeruzaléma. „Těžištěm jsou díla z pozdější etapy Dalího tvorby, jsou to i práce z padesátých a šedesátých let," doplňuje Šmídtová.

Nejznámějších děl včetně slavné Persistence paměti se tak návštěvníci nedočkají. A to ani v reprodukované podobě na dokreslení představy o Dálího ikonických dílech. „Malíř zemřel v roce 1989 a jeho autorská práva zatím nejsou k dispozici. Stavíme také na tom, že chceme na všech výstavách představovat originály," říká Šmídtová.

Dle ohlasů Brňanů zatím Dalí patří k nejočekávaným výstavám letošního roku. „Dozvěděla jsem se to teprve před pár dny z poutače pod Špilberkem a jsem nadšená. Na Dalího výstavy v Praze a jiných městech jsem neměla možnost vyjet, a nakonec si přece jen jeho díla v originálech prohlédnu," říká s úsměvem Brňanka Věra Valdová. V této souvislosti vzpomněla také výstavu Obrazy mysli / Mysl v obrazech.

Tu před dvěma roky hostila Moravská galerie v Brně. Vůbec poprvé tehdy do České republiky doputovaly kresby Leonarda da Vinciho. „Výstava přilákala necelých 22 tisíc návštěvníků za dobu 72 dnů trvání výstavy," upřesnila údaj mluvčí Moravské galerie v Brně Martina Vašková.

Kolik lidí nakonec přiláká kolekce Dálího děl na Špilberk, muzeum zjistí začátkem dubna. Právě do této doby totiž bude expozice přístupná. „Výstava potrvá přesně měsíc, od šestého března do šéstého dubna. Připravujeme speciální otvírací dobu sedmi dní v týdnu a pro zájemce a školy speciální doprovodné programy. Těm v prostorách výstavy vyhradíme celou jednu místnost," doplňuje Šmídtová s tím, že cena vstupenek je v jednání.

Dálí v Brně.