Festival pořádaný celostátně v Brně začne v úterý, a to ve dvoudenních ozvěnách. „Tento festival hostíme podruhé. Íránská kinematografie je významná a mezinárodně úspěšná, proto jsme rádi, že ji můžeme divákům představit – stejně jako představujeme filmovou tvorbu jiných zemí," uvedl vedoucí Scaly Radek Pernica.

Brněnský program zahájí v šest hodin večer snímek Dnes režiséra Rezy Mirkarimiho, poté začne drama Kolik je ve vašem světě hodin? „Uvádíme jej jako zahajovací film festivalu. Je to křehké zamyšlení o lásce a paměti v režii Safiho Yazdiana. Ve filmu hrají íránské hvězdy Leila Hatami a Ali Mosaffa, kteří tvoří pár nejen ve filmu, ale i v reálném životě," upřesnila Klára Skřenková z agentury 2media.cz.

Středeční večer ve Scale patří titulům Obyčejný člověk a Příběhy. „Obyčejný člověk je první česko-íránský koprodukční snímek režiséra Majida Barzegara, který následně vstoupí do české distribuce. Barzegarovy snímky soutěžily na festivalech v Chicagu, Rotterdamu i ve Zlíně," dodala Skřenková.

Vstupné na jednotlivé projekce je 120 korun, festivalové filmy jsou uváděné v původním znění s anglickými a českými titulky.

Z filmu Obyčejný člověk.