„Do Divadla Radost chodí hlavně děti v nejrůznějším věku. Těm ve věku deset až patnáct let nemůžeme hrát Perníkovou chaloupku. Proto jsme se před pár lety rozhodli, že jim nabídneme něco z klasiky,“ vysvětlil Peška. V minulých letech divadlo uvedlo třeba Strakonického dudáka nebo Kouzelnou flétnu.

Veselohra Veselé paničky windsorské je zasazená do období Shakespearova života. Přenese diváky do šestnáctého století, do vesnice Windsor nedaleko Londýna. Tam uvidí obyčejné měšťany, sloužící i chudé šlechtice. Diváci můžou sledovat osudy záletného rytíře Jana Falstaffa, který pošle dvěma dámám stejný milostný dopis. Paní Vodičková a Hošková to ale nenechají jen tak a domluví se na pomstě. Trestem je jeho veřejná ostuda a zesměšnění.

Režisér ve své úpravě zachovává původní jména postav, zápletku i její vývoj. Pro Divadlo Radost však stvořil několik nových postav, třeba Mistry pěvce windsorské, komentátory a dějové průvodce. Chybět nebudou ani loutky. „Jsme i loutkové divadlo. Mládež ve věku mezi deseti a patnácti lety se ale přece nepůjde podívat na loutkovou pohádku, ta je pro děti. Teprve když dospějí, vracejí se k loutkovým hrám,“ okomentoval to Peška.

Kromě Veselých paniček windsorských chystá divadlo podle Pešky i další premiéry. Diváci se mohou těšit na Špalíček veršů a pohádek Františka Hrubína nebo Budulínka. Po deseti letech naopak končí Broučci. „Jsou hodně oblíbení. Za dvě sezony se proto nejspíš vrátí v trochu pozměněné verzi,“ řekl Peška.

Divadlo Radost navštěvuje i Brňanka Tereza Vaňková. „Do divadla jsem chodila jako malá se školkou. Nyní je navštěvuji se svými dětmi, hlavně o víkendech. Od té doby, co je rekonstruované, jsou návštěvy ještě příjemnější,“ uvedla Vaňková.

NIKOLA POLÁČKOVÁ