Podle scénáře Petra Hudského film režíruje George Agathonikiadis. „Hodně Řeků, kteří do ČSR mířili, byli přesvědčení komunisté. S jejich přívalem si naši úředníci museli poradit poměrně rychle, řešili, kde budou všichni bydlet a pracovat," přiblížila námět filmu mluvčí Televizního studia Brno Hana Orošová.

Natáčet se bude do konce října, a to i na Krétě. Hlavní děj filmu se odehrává v Brně, dále se na jižní Moravě filmaři přesunuli například do Rudky u Domašova, která byla vyhlášena vesnicí roku 2015. „Pro natáčení schůze KSČ si vybrali hostinec postavený v minulém století. Je v něm staré dřevěné pódium a litinová černá kamna, hospoda má zkrátka starého ducha. Už se zde v minulosti točili Černí baroni," uvedla starostka Rudky Marie Jirglová.

Dále ve filmu hrají Miroslav Donutil či Veronika Freimanová, jednu z menších rolí má Daniela Zbytovská herečka působící v brněnském autorském divadle MALÉhRY. „Hraji hospodskou, která pracuje v místní hospodě. Pivo ale nepiji a ani ho neumím natočit, uvidíme tedy, jak to ještě vymyslíme," řekla s úsměvem Zbytovská. Dodala, že na natáčení ji baví specifická energie, která s řeckou náturou do příběhu vstupuje.

Film Můj strýček Archimedes televize označuje jako komedii. „Je to silný lidský příběh, který je vývojem okolností nadmíru aktuální, přestože je děj zasazený na přelom 40. a 50. let minulého století. Odkrývá příběh konkrétního člověka, skrze kterého divák poznává jinou kulturu a specifika řeckého národa," podotkla Orošová. Dodala, že námět na film vznikl zhruba před čtyřmi lety, tedy ještě před velkou migrační vlnou uprchlíků.

Režisér Agathonikiadis spolupracuje s Českou televizí opakovaně. Narodil se v Řecku a od dvou let žil v Československu. „V brněnském studiu natočil například v roce 2001 film Podzimní návrat s Jiřím Bartoškou, v roce 2009 film Hořký sníh a loni i letos režíroval cyklus pro nejmenší diváky Pohádky pana Donutila," upřesnila Orošová.

Archimedův osud ve filmu vypráví Aris, synovec Archimeda Papadoulose. „Vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa s naivním snem o růžové budoucnosti v socialistickém režimu jeho strýci změnil život," dodala Orošová. Na televizní obrazovky se film dostane pravděpodobně příští rok.