S osobitým podáním skladeb Vivaldiho, Bacha i Mozarta začali Svěcený s Dvořákem v roce 2008 a o rok později vyrazili na první koncertní šňůru. Jedinečný mix stylů a experiment se zvuky klasických, etnických i elektronických nástrojů přijali diváci už tehdy nadšeně.

„Vivaldianno je projekt, který mně umožnil podívat se na klasickou hudbu z jiného břehu. I klasika totiž podléhá módě a momentálnímu vkusu posluchačů. Je to širokospektrální a pestrobarevný festival tónů, který odbourává často zkostnatělé hudební škatulkování," popsal kouzlo netradičního spojení houslista Jaroslav Svěcený.

Za bohem hudby

Letošní koncertní šňůra láká hlavně na novinky z desky Vivaldianno MMXII, která vyšla koncem března. „Zazní skladby od houslisty a skladatele Fritze Kreislera nebo argentinského mága Astora Piazzolly. Fanoušci se ale dočkají i nejúspěšnějších skladeb z prvního alba s názvem Vivaldianno MMVIII," upřesnila program vystoupení Kateřina Červinková ze spolupořádající agentury Brnokoncert.

Multiplatinovým albem i vydaným DVD záznamem Vivaldianno Live 2009 se tak Svěcenému s Dvořákem už zřejmě definitivně podařilo zbořit tabu, že vážná hudba patří jen do komorních koncertních sálů.

„Ještě předloni jsme se potýkali s tím, že někteří pořadatelé nevěděli, kam Vivaldianno vlastně zařadit. Mezi klasiku nebo alternativu, folk, rock, pop nebo snad country? Vyprodaná představení a přidávané odpolední koncerty vyřešily vše za nás. Letošní turné proto můžeme připravit v plné parádě," uvedl klávesista Michal Dvořák. Doplnil, že koncerty nově obohatí i doprovodné filmové projekce z cyklu Pandurango cesta za bohem hudby.

Při turné letos doprovodí Svěceného a Dvořáka Heroldovo kvarteto, hráčky z Melody Orchestra nebo tanečníci ze skupiny IF v choreografii Qaši. Z hudebníků se na jevišti objeví také kytaristé Jiří Janouch a Michal Pelant, jeden z původních členů skupiny Lucie bubeník Tomáš Waschinger a hráč na didgeridoo (dechový hudební nástroj australských domorodců pozn. aut.) Aleš Doležálek. „Vystoupí i hudebníci z Peru a Bolívie Jaime Garvizu, Ronald Wilson S. Rudon a Carlo Zegara. Představí se i virtuózní hráč na kenu a siku Vlado Urlich," nalákala na vystoupení exotických hudebníků Červinková.

Autogramiáda

Aktuální šňůra Vivaldianno Tour 2012 odstartovala 8. dubna předpremiérou na velikonočním festivalu Smiřické svátky hudby. Od začátku května potom pokračuje v dalších městech, když zavítá například do Ostravy, Olomouce, Zlína, Plzně nebo Prahy.

Turné vyvrcholí 18. srpna open-air vystoupením v letním amfiteátru v Bílině. „Všechny zatím odehrané koncerty z letošní tour mají velký ohlas. Diváci reagují úžasně a vyprovázejí interprety potleskem vestoje," přiblížil atmosféru už odehraných vystoupení manažer turné Jakub Švejda.

Téměř dvouhodinový koncert v brněnském Bobycentru začíná dnes v osm hodin večer. Vstupenky v ceně od tři sta padesáti korun lze koupit i na místě, stejně jako všechny dosud vydané desky Vivaldiana. „O vstupenky je v předprodeji velký zájem, ale k dostání ještě jsou. Kapacitu sálu Bobycentra můžeme maximálně navýšit na dva a půl tisíce diváků," uvedla Červinková. Dodala, že na koncert naváže autogramiáda účinkujících v předsálí Bobycentra.