Výstava a následná dražba unikátních děl je už tradičně součástí Zlín Film Festivalu. V Brně budou klapky v Galerii Dílo k vidění do druhého dubna, pak se přesunou do Olomouce.

Na výrobě klapek se tentokrát podílelo přes 140 výtvarníků. Návštěvníci uvidí třeba filmovou klapku vytvořenou sochařem Olbramem Zoubkem, fotografem Janem Saudkem nebo výtvarníkem Adolfem Bornem. „Každý rok se snažíme oslovit zajímavé umělce z celé republiky. Mnoho z nich s námi však na salonu spolupracuje už léta," uvedla manažerka filmového festivalu Kateřina Martykánová.

Klapky v Brně∙ Putovní výstava Salon filmových klapek je v brněnské Galerii Dílo k vidění do 2. dubna.
∙ Galerie je otevřená denně kromě neděle od 10.00 do 13.00 a od 14.00 do 18.00.
∙ Vstup na výstavu je zdarma.

Jedním z tradičních tvůrců klapek je malíř Vladimír Halla. „Letos se salonu účastním počtrnácté, pokaždé se moje klapka prodala," prohlásil umělec. Všechny jeho klapky prý spojuje jediné. Humor. „Mám rád legrační věci, takže většinou dělám šašky a klauny. Koneckonců, klaun je i na mé letošní," dodal Halla.

Do letošního ročníku se také kromě jednotlivých výtvarníků zapojily i celé umělecké rodiny. Na výstavě je proto například k nahlédnutí nejen klapka sochaře Igora Kitzbergera, ale také jeho dvou synů, Kris-tiána a Sebastiána.

Na klapkách si mohou návštěvníci prohlédnout nepřeberné množství motivů. Od klasických kresbiček Krtečka v podání Kateřiny Milerové až po abstraktní kruhy Dagmar Havlové. Kromě klasické olejomalby umělci na klapky využili například dřevoryt nebo zdobení kovem, případně sklem.

Součástí salonu je každoročně také dražba vystavovaných klapek. Uskuteční se v domovském městě festivalu, ve Zlíně, koncem května. „Zájem o umělecké klapky se neustále zvyšuje. Nejoblíbenější jsou ty s dětskými motivy, pozornost ale přitahují i slavná jména," vysvětlila Martykánová.

Výtěžek z aukce pomáhá financovat filmy studentů filmových škol.

VIKTORIE POKORNÁ