Pro brněnské fanoušky si pražský písničkář přichystal dvouhodinový koncert. „Zahrajeme písně z našich obou posledních desek, ale i novinky, které dosud na žádném CD nevyšly,“ slibuje hudebník.

Vzhůru na Moravu

Většinu z koncertů stávajícího turné hostí moravská města. Na otázku, proč tomu tak je, Xindl X odpovídá. „Na Moravě hrajeme moc rádi, publikum tam vždycky skvěle reaguje. A na podzim tam moc koncertů nebylo, tak nechci, aby si naši moravští fanoušci mysleli, že je zanedbáváme.“

Do Brna zpěvák zamíří spolu s bratry Daliborem a Janem Cidlinskými a s Davidem Landštofem. „Od července se k nám navíc připojil kytarista Josef Štěpánek, který s námi dřív občas hostoval. Takže teď nás je pět. Je skvělé, že spolu vycházíme jak po hudební, tak po lidské stránce ono i na té hudbě je to pak slyšet. Navíc v této sestavě obsáhneme značnou škálu nástrojů, takže se při nahrávání nemusíme ničím omezovat,“ říká Xindl X.

A upozorňuje, že David Landštof ovládá kromě bicích i řadu perkusí a Josef Štěpánek kromě akustických a elektrických kytar kouzlí na rezofonické, lap steel a pedal steel kytary a k tomu ještě na mandolínu a ukulele. Jan Cidlinský pak kromě baskytary nahrává všechny smyčcové party a Dalibor dělí svou pozornost mezi klávesy, kytary a banjo. „Kromě toho pracoval coby zkušený hudební producent například s Tomášem Klusem nebo Jaromírem Nohavicou, ujal se tedy i produkce všech našich nahrávek,“ dodává Xindl X.

Rockový Kofe-in

Současně s jarním turné písničkáře v březnu zaměstnala také premiéra Divadla Letí Plantáž aneb Muzikál ve větším než malém množství. „Autorem hudby je Tomáš Polák ze skupiny MIG 21, kterou otextoval právě Ondřej Ládek,“ upozorňuje na další z hudebníkových projektů promotérka Johana Turnerová.

Středeční koncert v klubu Fléda začíná v osm hodin večer, jako předkapela vystoupí skupina Kofe-in. „Společně hrají od roku 2006. Pod jinak rockovým hávem Kofe-inu je možno zaslechnout prvky electra, trancu a drumandbassu,“ představuje opavské uskupení Andrea Vojtěchovská z klubu Fléda.

Ondřej Ládek alias Xindl X

• písničkář a scenárista, vlastním jménem Ondřej Ládek

• v hudbě kombinuje hiphopové frázování s popem, folkem a dalšími styly

• vystudoval scenáristiku na FAMU, je autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart či spoluautorem námětu televizního seriálu Comeback

• za své debutové album Návod ke čtení manuálu získal zlatou desku a tři nominace na cenu České hudební akademie Anděl (z toho dvě za píseň Anděl)

• v roce 2010 získal ocenění Skokan roku v anketě Český slavík