A i přesto, že je děj vsazen do reálného prostředí, mají postavy záměrně obyčejná jména. „I když zde americké reálie hrají významnou roli, nebojíme se, že by hra u nás nerezonovala. Na to je ak-tuální a míří do živého až až. Ostatně, nejmenovaný americký prezident nejmenovaného českého prezidenta v mnohém připomíná,“ říká dramaturg Jan Šotkovský. A dodává, že text v návaznosti na české politické prostředí Buranteatr nijak neaktualizoval.

„Jestli jsme něco nechtěli, tak dělat si přímočarou srandu z politiků i když trefných momentů v tomto ohledu nabízí Listopad spoustu. Spíš nám ale Mametova hra připadá jako obraz světa, v němž je i prezident pouhou figurkou v rukou poradců a spolupracovníků a jeho moc je do značné míry iluzorní,“ říká režisér inscenace Zetel.

Listopad je přitom již druhým titulem amerického dramatika, který Buranteatr nastudoval. „Jednu hru Davida Mameta, Sexuální perverzi v Chicagu, jsme už uváděli a nasazení některých dalších jsme zvažovali. Je to zkrátka autor, který je našemu vidění světa i hereckému stylu blízký,“ říká Šotkovský.

A podrobněji přibližuje poetiku Mametova textu. „Často pracuje s nedořečenými větami, občas používá vulgarismy, postavy si skáčou do řeči. Ve výsledku mluva působí spíše hovorovým dojmem, ale vše je velmi promyšlené a přesně načasované,“ říká Šotkovský.

V hlavní roli prezidenta Charlese Smithe se představí Martin Tlapák, další role ztvární Kateřina Dostalová, Jiří Hájek, Dano Junas a Michal Isteník čerstvý držitel Ceny Alfréda Radoka v kategorii Talent roku.

Sobotní premiéru uvede Buranteatr v multikulturním centru Stadion v Kounicově ulici, kde soubor působí od podzimu 2010. Začátek představení je v půl osmé večer.