Třebíčský rodák Jiří Tomek, který odmala vyrůstal v Brně, vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění. „Mezi jeho spolužáky patřili například Vladimír Menšík, Leopold Franc nebo Lubomír Kostelka. Na svoji alma mater se později vrátil jako pedagog, když zde od roku 1986 učil patnáct let mladé adepty herectví," vzpomíná divadelní publicistka Eva Šlapanská.

Tomkovu herectví se už od svých sedmnácti let obdivovala i Zdena Herfortová. „Přišla jsem tehdy jako zvědavá adeptka do ochotnického kroužku, který v Divadle bratří Mrštíků vedl Jirka Dušek. Působili tam také Eva Tálská, Zdeněk Pospíšil, Laďa Lakomý nebo právě Jirka Tomek. Pamatuji si, že ve své první inscenaci Tři hrabata najednou jsem mu nesla plášť. Obdivovala jsem jeho laskavý a chytrý humor. Byl to všestranný herecký mistr," zavzpomínala brněnská herečka.

Své první angažmá získal Jiří Tomek ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde hostoval už za studií. Většinu své profesní dráhy spojil s Divadlem bratří Mrštíků (současné Městské divadlo Brno), kde s výjimkou krátkých působení v pražském Divadle E. F. Buriana a brněnském Státním divadle hrál od roku 1956 až dodnes. Nejvíce se uplatňoval v komediálních rolích, například v inscenacích Veselé paničky windsorské, Dalskabáty, Lumpacivagabundus nebo Slaměný klobouk.

Z dramatických postav ztvárnil doktora Galéna v Bílé nemoci nebo Caesara v Caesarovi a Kleopatře. Díky svému hudebnímu nadání a schopnosti ovládat hudební nástroje účinkoval i v muzikálech (Divotvorný hrnec, Muž z kraje La Macha, Třígrošová opera). „Odešel pan Herec. Nebylo pro něj malých rolí a nebylo mu zatěžko, třeba jen ve zkratce, vyjadřovat lidské slzy a smích. Dlouhá léta stál spravedlivě na pozici prvního herce našeho divadla," uvedl ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.

Významná byla Tomkova práce pro dabing, kde namluvil stovky filmů a seriálů. Hlas propůjčil například Peteru Sellersovi, Spenceru Tracymu, Danny deVito, Richardu Burtonovi i Williamu Conradovi, představiteli Tlusťocha v kriminálním seriálu Jake a Tlusťoch. Za celoživotní mistrovství získal v roce 1998 Cenu Františka Filipovského. „Je mi moc smutno z toho, že po odchodech Ladi Lakomého, Jardy Dufka, Erika Parduse a Karla Janského odchází s Jirkou Tomkem další člen silné herecké generace. Na všechny mi ale zůstává úžasná vzpomínka, která je pro mě životadárná," přiznala Herfortová.

Jiří Tomek byl dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla známá herečka Vlasta Fialová, s níž měl syna Jiřího. Podruhé se oženil s brněnskou herečkou Jiřinou Prokšovou.

Pietní rozloučení s Jiřím Tomkem uspořádá Městské divadlo Brno ve čtvrtek 5. září od půl jedenácté dopoledne na své Činoherní scéně. „Obřad začne v jedenáct hodin dopoledne a stejně jako rozloučení v síni krematoria v Jihlavské ulici v Brně od tři čtvrtě na tři odpoledne bude přístupný veřejnosti," uvedla mluvčí divadla Lenka Pazourková. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } =