„Hned na začátku svého angažmá zpíval při slavnostním zahajovacím představení u příležitosti otevření nové budovy Janáčkova divadla postavy Jezevce a Faráře v opeře Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky v režii Miloše Wasserbauera a v hudebním nastudování Františka Jílka," uvedla mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová.

Sólista Janáčkovy opery Národního divadla Brno Josef Klán.Josef Klán – životopis (převzato od NDB)

Josef Klán se narodil v Příbrami, vyučil se v oboru strojní zámečník ve strakonické Zbrojovce a pak studoval na Vyšší průmyslové škole strojnické v Písku. Láska ke zpěvu ale zvítězila a odešel studovat na AMU v Praze. Již v době studií zpíval v několika inscenacích a tehdy se plně prokázal jeho talent, muzikálnost a herecké nadání.

První angažmá získal ve Slezském divadle v Opavě, poté působil v olomoucké opeře, kde dozrál v osobitého operního umělce. V roce 1965 přišel Josef Klán do brněnské opery, aby zde zůstal až do roku 2000. Za 35 let působení v tomto uměleckém svazku nastudoval nesčetné množství operních rolí a získal si přízeň operního publika i odborné kritiky.

Hned na začátku svého angažmá zpíval při slavnostním zahajovacím představení u příležitosti otevření nové budovy Janáčkova divadla postavy Jezevce a Faráře v opeře L. Janáčka Příhody lišky Bystroušky v režii Miloše Wasserbauera a v hudebním nastudování Františka Jílka.

Z mnoha dalších rolí vzpomeňme alespoň trojroli Sakrstián, Lunobor a Domšík ve Výletech pana Broučka, Dikoje v Káti Kabanové, jedinečný Kecal v Prodané nevěstě, stejně tak Mumlal ze Dvou vdov nebo Malina v Tajemství či Žalářník v Daliborovi nebo Kmet v Braniborech v Čechách. A samozřejmě nesmíme zapomenout jeho vynikajícího Vodníka z Rusalky, Hrabě z Jakobína, Lucifera z Čerta a Káči nebo Patriarchu z Dimitrije.

Jeho velký hlasový fond s dramatickým přednesem zazněl i v operách světových skladatelů. Zpíval v dílech všech stylových období od Josef Klán jako Kecal v Prodané nevěstě.baroka až po současnost, ať už to byla titulní role v Borisi Godunovovi, Ivan Hrozný v Pskoviťance či Gremin v Evženu Oněginovi. Znamenitým způsobem vytvořil postavu Mefista ve Faustovi a Markétce, krále Filipa v Donu Carlosovi, Ramfise v Aidě či Sarastra v Kouzelné flétně.

Josef Klán vystupoval pohostinsky na předních domácích scénách a jeho výkony obdivovali operní diváci v Evropě i zámoří. Věnoval se rovněž koncertní činnosti a pedagogické práci. Během své umělecké dráhy nastudoval 128 rolí, zpíval ve 202 premiérách a účinkoval ve 3024 představeních. Operní publikum vždy přesvědčil krásně zabarveným hlasem, hlubokým ztvárněním každé operní postavy.