„Pamatuju si jako moc hodnou ženu. Byla to taková Janova múza,“ vzpomíná brněnský dramaturg Arnošt Goldflam. Božena Skácelová se narodila v Přerově a do Brna přišla těsně před druhou světovou válkou se svým tehdejším manželem, básníkem a brněnským novinářem Oldřichem Mikuláškem. S tím se později rozešla, ale přátelství si zachovali. S Janem Skácelem se vzali v roce 1949.

„Většina mladých žen touží po životě s umělcem, ale on to po pravdě není žádný med. Bývají náladoví, přecitlivělí. Mě ale život vedle Jana vyhovoval,“ popsala před rokemsvůj vztah s básníkem Skácelova. Ta, kterou v literárních kruzích nazývali paní Boženka, se účastnila i založení Ceny Jana Skácela. Tu udělovala Obec moravskoslezských spisovatelů ke dni výročí básníkova narození 7. února.

S manželem prožívala Skácelová nejtěžší léta. V době sovětské okupace měl na deset let zakazáno psát. „Užila jsem si své. Ráno v pět hodin nám třeba zazvonil výhružný telefon,“ vzpomínala žena, která s básníkem zůstala do jeho smrti. Jan Skácel, šéfredaktor revue Host do domu, zemřel v roce 1989 a roku 2002 se stal in memoriam čestným občanem města Brna.