VYBERTE SI REGION

Cesta ryb na stůl je dlouhá

Komentář - Z historického hlediska bylo tak jako dnes nahlíženo na výlovy rybníků jako na „Rybářské žně“, které jsou zakončením dlouhodobé rybářské práce. Vezměme ale vše po pořádku, aby se všem na vědomí dostalo, kolik práce a úsilí je zapotřebí, než se kapr na vánoční stůl dostane.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Vše začíná výtěrem dospělých kaprů, respektive generačních ryb, které jsou přísně vybírány a od určitého věku chovány výhradně pro tento účel. Výsledkem je životaschopný plůdeček veliký jen několik milimetrů.

Tito kapříčci jsou nasazováni na rok až na dva do tzv. výtažníků, kde dorostou do optimální velikosti vhodné k nasazení do rybníků hlavních.
Na těchto nádržích zvolí rybníkář optimální výrobní cyklus tržní ryby v závislosti na požadavcích trhu. Obvykle se jedná o jednoletý až dvouletý výrobní cyklus, na jehož konci je pak tří až čtyřletá ryba o velikosti 1,5–3 kg.

Výlov je vyvrcholení víceletého chovu kapří násady a jiných druhů ryb. Ryby jsou loveny a přepravovány dle platných zákonů a norem, příkladně Zákon na ochranu zvířat proti týrání a jiné. V podstatě jde jen o vylovení a uskladnění obsádky.

Mnoho lidí ví, jak takový samotný výlov probíhá, čili není příliš podstatné rozebírat jeho samotnou technologii. Součástí těchto větších výlovů je samozřejmě i prodej ryb na hrázi. Z mé zkušenosti můžu potvrdit, že je to nejlepší způsob získání čerstvého rybího masa za velice příznivou cenu.

Vylovené ryby putují ve speciálních bednách s kyslíkem převážně na sádky. Tyto sádky jsou uzpůsobené stavby tak, aby sádkované ryby měly co největší „pohodlí“.

Na těchto sádkách jsou pak převážně kapři, připravení na nakládání a rozvoz pro vánoční prodej. Obvykle se výlovy dělají v říjnu proto, neboť je již optimální teplota, kdy nehrozí riziko přidušení ryb vlivem nedostatku kyslíku v příliš prohřáté a zakalené vodě.

Co se týče samotného podzimního výlovku v rámci jižní Moravy, lze očekávat, že produkční rybářské podniky jako Rybářství Přerov, Rybníkářství Pohořelice, Rybářství Hodonín, Rybářství Velké Meziříčí opět nezklamou a dodají na vánoční trh rybu ve stejném množství a kvalitě jako v loňském roce.

Podle současných prognóz by měla být dokonce objemová výroba vyšší, čili se vůbec o nedostatek ryb obávat nemusíme. Cena na trhu bude pak odvislá od jednotlivých prodejců, jelikož výše uvedené firmy mají vesměs ceny srovnatelné.

Ty se pohybují okolo šedesáti korun za kilogram hmotnosti pro maloodběratele. Velkoodběratelé jsou na tom podstatně lépe, avšak při nákupu vánočního kapra u stánku to nikterak pocítit nelze.

ROMAN KONSTANZ (Autor je hospodář Mo MRS Boskovice)

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.
1

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Poraněné děti: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda tří aut

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Z plamenů vynesli muže i děti. Strážníci vběhli do hořícího panelového domu

Brno – Evakuovali lidi při požárech nebo zneškodňovali muže, který na dělníky házel nože. Dvojice brněnských strážníků Jiří Tomášek a Dušan Kuba 26. prosince loňského roku jako první dorazili k hořícímu paneláku ve Slavíčkově ulici na Lesné. „Když jsme přijeli, z okna v osmém patře už šlehaly asi čtyřmetrové plameny," popsal dvaačtyřicetiletý strážník Kuba.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies