VYBERTE SI REGION

Cesta ryb na stůl je dlouhá

Komentář - Z historického hlediska bylo tak jako dnes nahlíženo na výlovy rybníků jako na „Rybářské žně“, které jsou zakončením dlouhodobé rybářské práce. Vezměme ale vše po pořádku, aby se všem na vědomí dostalo, kolik práce a úsilí je zapotřebí, než se kapr na vánoční stůl dostane.

17.10.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Vše začíná výtěrem dospělých kaprů, respektive generačních ryb, které jsou přísně vybírány a od určitého věku chovány výhradně pro tento účel. Výsledkem je životaschopný plůdeček veliký jen několik milimetrů.

Tito kapříčci jsou nasazováni na rok až na dva do tzv. výtažníků, kde dorostou do optimální velikosti vhodné k nasazení do rybníků hlavních.
Na těchto nádržích zvolí rybníkář optimální výrobní cyklus tržní ryby v závislosti na požadavcích trhu. Obvykle se jedná o jednoletý až dvouletý výrobní cyklus, na jehož konci je pak tří až čtyřletá ryba o velikosti 1,5–3 kg.

Výlov je vyvrcholení víceletého chovu kapří násady a jiných druhů ryb. Ryby jsou loveny a přepravovány dle platných zákonů a norem, příkladně Zákon na ochranu zvířat proti týrání a jiné. V podstatě jde jen o vylovení a uskladnění obsádky.

Mnoho lidí ví, jak takový samotný výlov probíhá, čili není příliš podstatné rozebírat jeho samotnou technologii. Součástí těchto větších výlovů je samozřejmě i prodej ryb na hrázi. Z mé zkušenosti můžu potvrdit, že je to nejlepší způsob získání čerstvého rybího masa za velice příznivou cenu.

Vylovené ryby putují ve speciálních bednách s kyslíkem převážně na sádky. Tyto sádky jsou uzpůsobené stavby tak, aby sádkované ryby měly co největší „pohodlí“.

Na těchto sádkách jsou pak převážně kapři, připravení na nakládání a rozvoz pro vánoční prodej. Obvykle se výlovy dělají v říjnu proto, neboť je již optimální teplota, kdy nehrozí riziko přidušení ryb vlivem nedostatku kyslíku v příliš prohřáté a zakalené vodě.

Co se týče samotného podzimního výlovku v rámci jižní Moravy, lze očekávat, že produkční rybářské podniky jako Rybářství Přerov, Rybníkářství Pohořelice, Rybářství Hodonín, Rybářství Velké Meziříčí opět nezklamou a dodají na vánoční trh rybu ve stejném množství a kvalitě jako v loňském roce.

Podle současných prognóz by měla být dokonce objemová výroba vyšší, čili se vůbec o nedostatek ryb obávat nemusíme. Cena na trhu bude pak odvislá od jednotlivých prodejců, jelikož výše uvedené firmy mají vesměs ceny srovnatelné.

Ty se pohybují okolo šedesáti korun za kilogram hmotnosti pro maloodběratele. Velkoodběratelé jsou na tom podstatně lépe, avšak při nákupu vánočního kapra u stánku to nikterak pocítit nelze.

ROMAN KONSTANZ (Autor je hospodář Mo MRS Boskovice)

17.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

O Seniorbus je enormní zájem. Na jízdu lidé čekají i šest týdnů

Brno /FOTOGALERIE/ – Seniorbus, který usnadňuje cestování brněnským seniorům či lidem s postižením, jezdí už půl roku. Měsíčně přepraví okolo devíti stovek lidí. „U pětaosmdesáti procent cestujících jde o seniory, zbylých patnáct tvoří lidé se zdravotním postižením," vyčíslila mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Učí děti zpívat, celému souboru ušila kroje

Bílovice nad Svitavou - Osmnáctým rokem zpívají děti koledy ve folklorním souboru Bystrouška pod vedením Bohuslavy Hamákové. Letos se zpěvem a tancem připojí k akci Česko zpívá koledy pořádané Deníkem po celé republice. Společně s pěveckým sborem Bach a divadelním spolkem Bota rozezní Bystrouška své hlasy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku potřetí.

Odejde Zbrojovce snajpr? Útočník Škoda je v kurzu

Brno - Na podzim nastřílel deset branek, vyšvihl se do čela pořadí kanonýrů vedle renomovaného Davida Lafaty. Brněnský fotbalista Michal Škoda se v zimním přestupovém období patrně stane horkým zbožím. Už kolem něj také někteří zájemci krouží. „Mám nějaké informace od manažera, ale spíš čekám na něco konkrétního, zatím je to jen oťukávání, což moc neřeším," odvětil Deníku Rovnost útočník Zbrojovky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies