Vše začíná výtěrem dospělých kaprů, respektive generačních ryb, které jsou přísně vybírány a od určitého věku chovány výhradně pro tento účel. Výsledkem je životaschopný plůdeček veliký jen několik milimetrů.

Tito kapříčci jsou nasazováni na rok až na dva do tzv. výtažníků, kde dorostou do optimální velikosti vhodné k nasazení do rybníků hlavních.
Na těchto nádržích zvolí rybníkář optimální výrobní cyklus tržní ryby v závislosti na požadavcích trhu. Obvykle se jedná o jednoletý až dvouletý výrobní cyklus, na jehož konci je pak tří až čtyřletá ryba o velikosti 1,5–3 kg.

Výlov je vyvrcholení víceletého chovu kapří násady a jiných druhů ryb. Ryby jsou loveny a přepravovány dle platných zákonů a norem, příkladně Zákon na ochranu zvířat proti týrání a jiné. V podstatě jde jen o vylovení a uskladnění obsádky.

Mnoho lidí ví, jak takový samotný výlov probíhá, čili není příliš podstatné rozebírat jeho samotnou technologii. Součástí těchto větších výlovů je samozřejmě i prodej ryb na hrázi. Z mé zkušenosti můžu potvrdit, že je to nejlepší způsob získání čerstvého rybího masa za velice příznivou cenu.

Vylovené ryby putují ve speciálních bednách s kyslíkem převážně na sádky. Tyto sádky jsou uzpůsobené stavby tak, aby sádkované ryby měly co největší „pohodlí“.

Na těchto sádkách jsou pak převážně kapři, připravení na nakládání a rozvoz pro vánoční prodej. Obvykle se výlovy dělají v říjnu proto, neboť je již optimální teplota, kdy nehrozí riziko přidušení ryb vlivem nedostatku kyslíku v příliš prohřáté a zakalené vodě.

Co se týče samotného podzimního výlovku v rámci jižní Moravy, lze očekávat, že produkční rybářské podniky jako Rybářství Přerov, Rybníkářství Pohořelice, Rybářství Hodonín, Rybářství Velké Meziříčí opět nezklamou a dodají na vánoční trh rybu ve stejném množství a kvalitě jako v loňském roce.

Podle současných prognóz by měla být dokonce objemová výroba vyšší, čili se vůbec o nedostatek ryb obávat nemusíme. Cena na trhu bude pak odvislá od jednotlivých prodejců, jelikož výše uvedené firmy mají vesměs ceny srovnatelné.

Ty se pohybují okolo šedesáti korun za kilogram hmotnosti pro maloodběratele. Velkoodběratelé jsou na tom podstatně lépe, avšak při nákupu vánočního kapra u stánku to nikterak pocítit nelze.

ROMAN KONSTANZ (Autor je hospodář Mo MRS Boskovice)