VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hamburgery jen na chuť

Komentář - Stravování ve fastfoodech by mělo být pouze občasnou záležitostí. Přirovnala bych to ke konzumaci čokolády. Všichni vědí, že skrývá hodně tuku a cukru, ale občas si ji dá téměř každý.

4.9.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

NIKOLA PEŘINOVÁ

Málo lidí ale napadne jíst čokoládu místo oběda. Bohužel takový postoj již většina lidí nezaujímá k menu ve fastfoodu.Tamní jídla mají vysokou energetickou hodnotu. Velké menu složené z hranolek, hamburgeru a koly obsahuje dvakrát více energie než běžný oběd složený z masa, přílohy a zeleninové oblohy. Fastfoody sice hrdě přiznávají energetickou hodnotu svých jídel, ale mnohdy lehce zavádějícím způsobem. Například energetická hodnota bývá uváděná v kilokaloriích (kcal), což je jednotka čtyřikrát větší než kilojoule (kJ). Jelikož výrobci potravin na českém trhu uvádějí energetickou hodnotu v kilojoulech, může to běžného spotřebitele zmást. Připadá mu, že energetická hodnota hamburgeru je stejná jako u jogurtu.
Jídlům z fastfoodů také chybí kvalitní bílkoviny, vláknina, vitaminy, minerální látky a čistá voda. Zato přebývají cukry, tuky, sůl, konzervanty, různá ochucovadla a barviva. Tyto silné podněty pro naše chuťové buňky mohou po čase vyvolat dojem, že běžná jídla jsou mdlá a nemají chuť. Pravidelná konzumace způsobuje návyk a rychlé přibírání.
Nejvíce se trend fastfoodů projevuje na dětech, které si své stravovací návyky teprve vytvářejí. Bohužel často velice nevhodným způsobem a obezita u dětí raketově narůstá. Děti jsou již od kojeneckého věku predisponované k tomu, aby jim chutnala výrazně sladká, slaná a tučná strava. O to víc by měli dospělí jejich chutě korigovat a oblíbený fastfood řadit mezi občasné záležitosti.
Naštěstí většina dospělých stravování ve fastfoodech ani nevyhledává a raději si dá běžné menu, které bývá dokonce levnější. Z tohoto důvodu se fastfoody v České republice ještě příliš nerozmnožily, ale nastupující generace strávníků tento trend nejspíš rychle zvrátí.
Lidé by měli ve fastfoodech jíst pouze občas „na chuť“ či ve stavu nouze. Co nejvíce se vyhýbat sladkým nápojům. Nedávat si ani nápoje light, které jsou plné konzervantů, barviv a umělých sladidel. Nejlepší je obyčejná voda.
Smažená jídla je vhodné volit v co nejmenších porcích a vybírat si pokrmy, do kterých „je vidět“. Daleko lépe poznáte chutnou zeleninu v salátu či kvalitní sýr se šunkou v čerstvé bagetě než skutečný obsah mletého masa.

4.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
1

Na fotbalový stadion dohlédne šest nových kamer. Časem jich bude přibývat

Výstava Jeden kmen, která láká fanoušky na život skřetího kmene Snaga. V Brně na Špilberku.
13

Skřeti na Špilberku. Temný fantasy svět láká na boj i rituální pohřeb šamana

Noční závod 5|10 mil Brnem zavede bežce s čelovkami na Špilberk

Brno – Při pohledu z dálky si nejspíš někdo řekne, že na hrad Špilberk útočí světlušky. Přitom se na brněnskou dominantu v sobotu večer budou škrábat pouze účastníci Nočního běhu 5|10 mil Brnem. Už čtvrtý ročník závodu opět provede aktéry historickým centrem města přes Špilberk, Petrov, Zelný trh i Starou a Novou radnici.

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Vyškov - Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Pomohou přírodě. Odhozené lahve i pneumatiky lidé uklidí dobrovolně

Brno /ANKETA/ – Papíry, plastové lahve, ale i pneumatiky nebo staré matrace. Všechny tyto věci našli dobrovolníci letos na jaře při úklidové akci Ukliďme Česko. Tuto sobotu se do úklidu pustí znovu hned na několika místech po Brně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení