VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hamburgery jen na chuť

Komentář - Stravování ve fastfoodech by mělo být pouze občasnou záležitostí. Přirovnala bych to ke konzumaci čokolády. Všichni vědí, že skrývá hodně tuku a cukru, ale občas si ji dá téměř každý.

4.9.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

NIKOLA PEŘINOVÁ

Málo lidí ale napadne jíst čokoládu místo oběda. Bohužel takový postoj již většina lidí nezaujímá k menu ve fastfoodu.Tamní jídla mají vysokou energetickou hodnotu. Velké menu složené z hranolek, hamburgeru a koly obsahuje dvakrát více energie než běžný oběd složený z masa, přílohy a zeleninové oblohy. Fastfoody sice hrdě přiznávají energetickou hodnotu svých jídel, ale mnohdy lehce zavádějícím způsobem. Například energetická hodnota bývá uváděná v kilokaloriích (kcal), což je jednotka čtyřikrát větší než kilojoule (kJ). Jelikož výrobci potravin na českém trhu uvádějí energetickou hodnotu v kilojoulech, může to běžného spotřebitele zmást. Připadá mu, že energetická hodnota hamburgeru je stejná jako u jogurtu.
Jídlům z fastfoodů také chybí kvalitní bílkoviny, vláknina, vitaminy, minerální látky a čistá voda. Zato přebývají cukry, tuky, sůl, konzervanty, různá ochucovadla a barviva. Tyto silné podněty pro naše chuťové buňky mohou po čase vyvolat dojem, že běžná jídla jsou mdlá a nemají chuť. Pravidelná konzumace způsobuje návyk a rychlé přibírání.
Nejvíce se trend fastfoodů projevuje na dětech, které si své stravovací návyky teprve vytvářejí. Bohužel často velice nevhodným způsobem a obezita u dětí raketově narůstá. Děti jsou již od kojeneckého věku predisponované k tomu, aby jim chutnala výrazně sladká, slaná a tučná strava. O to víc by měli dospělí jejich chutě korigovat a oblíbený fastfood řadit mezi občasné záležitosti.
Naštěstí většina dospělých stravování ve fastfoodech ani nevyhledává a raději si dá běžné menu, které bývá dokonce levnější. Z tohoto důvodu se fastfoody v České republice ještě příliš nerozmnožily, ale nastupující generace strávníků tento trend nejspíš rychle zvrátí.
Lidé by měli ve fastfoodech jíst pouze občas „na chuť“ či ve stavu nouze. Co nejvíce se vyhýbat sladkým nápojům. Nedávat si ani nápoje light, které jsou plné konzervantů, barviv a umělých sladidel. Nejlepší je obyčejná voda.
Smažená jídla je vhodné volit v co nejmenších porcích a vybírat si pokrmy, do kterých „je vidět“. Daleko lépe poznáte chutnou zeleninu v salátu či kvalitní sýr se šunkou v čerstvé bagetě než skutečný obsah mletého masa.

4.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská Zbrojovka ve 26. kole nejvyšší fotbalové ligy před domácími fanoušky porazila Příbram 2:0.

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Bez střihání pásky, jen zvednutí dopravního kuželu. Tak ve čtvrtek vypadalo zprovoznění sedmého zmodernizovaného úseku dálnice D1 u Devíti křížů na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny.
24

Dálnice u Devíti křížů je hotová. Silničáři dokončili modernizaci

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Brno – Brněnská zoologická zahrada nabízí novou zvířecí reality show. Díky online kamerám mohou lidé nahlédnout do soukromí lvího páru.

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Nejvíc peněz od kraje dostává charita, od Brna technické sítě. Registr smluv odkryl firmy, které získávají veřejné zakázky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení