VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hamburgery jen na chuť

Komentář - Stravování ve fastfoodech by mělo být pouze občasnou záležitostí. Přirovnala bych to ke konzumaci čokolády. Všichni vědí, že skrývá hodně tuku a cukru, ale občas si ji dá téměř každý.

4.9.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

NIKOLA PEŘINOVÁ

Málo lidí ale napadne jíst čokoládu místo oběda. Bohužel takový postoj již většina lidí nezaujímá k menu ve fastfoodu.Tamní jídla mají vysokou energetickou hodnotu. Velké menu složené z hranolek, hamburgeru a koly obsahuje dvakrát více energie než běžný oběd složený z masa, přílohy a zeleninové oblohy. Fastfoody sice hrdě přiznávají energetickou hodnotu svých jídel, ale mnohdy lehce zavádějícím způsobem. Například energetická hodnota bývá uváděná v kilokaloriích (kcal), což je jednotka čtyřikrát větší než kilojoule (kJ). Jelikož výrobci potravin na českém trhu uvádějí energetickou hodnotu v kilojoulech, může to běžného spotřebitele zmást. Připadá mu, že energetická hodnota hamburgeru je stejná jako u jogurtu.
Jídlům z fastfoodů také chybí kvalitní bílkoviny, vláknina, vitaminy, minerální látky a čistá voda. Zato přebývají cukry, tuky, sůl, konzervanty, různá ochucovadla a barviva. Tyto silné podněty pro naše chuťové buňky mohou po čase vyvolat dojem, že běžná jídla jsou mdlá a nemají chuť. Pravidelná konzumace způsobuje návyk a rychlé přibírání.
Nejvíce se trend fastfoodů projevuje na dětech, které si své stravovací návyky teprve vytvářejí. Bohužel často velice nevhodným způsobem a obezita u dětí raketově narůstá. Děti jsou již od kojeneckého věku predisponované k tomu, aby jim chutnala výrazně sladká, slaná a tučná strava. O to víc by měli dospělí jejich chutě korigovat a oblíbený fastfood řadit mezi občasné záležitosti.
Naštěstí většina dospělých stravování ve fastfoodech ani nevyhledává a raději si dá běžné menu, které bývá dokonce levnější. Z tohoto důvodu se fastfoody v České republice ještě příliš nerozmnožily, ale nastupující generace strávníků tento trend nejspíš rychle zvrátí.
Lidé by měli ve fastfoodech jíst pouze občas „na chuť“ či ve stavu nouze. Co nejvíce se vyhýbat sladkým nápojům. Nedávat si ani nápoje light, které jsou plné konzervantů, barviv a umělých sladidel. Nejlepší je obyčejná voda.
Smažená jídla je vhodné volit v co nejmenších porcích a vybírat si pokrmy, do kterých „je vidět“. Daleko lépe poznáte chutnou zeleninu v salátu či kvalitní sýr se šunkou v čerstvé bagetě než skutečný obsah mletého masa.

4.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brit Alastair Reid vede na brněnské Masarykově univerzitě kurz o hoaxech.
1

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Martin Ander.
3

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Týdny jezdil ukradenými auty. Měl navíc zákaz řízení

Brněnsko – Hned dvěma kradenými auty se v minulých týdnech vozil šestadvacetiletý mladík na Ivančicku. První ukradl poté, co známému namluvil, že by mu rád prodal autorádio. „S dvaadvacetiletým majitelem auta se zloděj od vidění znal, na smluveném místě mu pak auto ukradl a neoprávněně ho používal," popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

O stávce řidičů autobusů rozhodnou odbory ve středu

Jižní Morava – Jestli vstoupí řidiči jihomoravských autobusů do stávky, rozhodne ve středu předsednictvo odborového svazu. Vláda totiž v pondělí jednání odložila. Znovu se problémem bude zabývat příští týden.

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Brno - Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies