VYBERTE SI REGION

In vino veritas

Komentář - Dvanáctiletý klučina Petr na dovolené s rodiči uviděl na pláži fotbalového génia Lionela Messiho. Sledoval jej zpovzdálí a styděl se.

21.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan Jaroš

Když se vrátil domů, vykládal kamarádům, jak jej požádal o autogram, jak se učil španělsky, jaký že byl vlastně frajer. V tisíci obdobách můžete podobné příběhy slyšet snad kdekoli a od lidí každého věku. Může to být i případ nahrávky královopolského starosty Ivana Kopečného. Ten na ní popisuje, jak uplácel novináře, aby upřednostňovali právě ty členy Občanské demokratické strany, které potřeboval jako její volební manažer zviditelnit.

Mohlo to být tak, že ty peníze dal reklamním agenturám, které si spletl s novináři, mohl někoho vidět, jak se snaží novináře uplácet, mohl se o to sám pokusit a být odmítnutý. V hospodě se ta verze dá přece libovolně upravit. Ale také to mohla být pravda. Všichni jsou jen lidé a v době divoké demokracie počátkem devadesátých let nikdo nevěděl, jak s ní zacházet. A soudit někoho z tehdejší doby pohledem dnešního člověka je stejné jako soudit člověka ze středověku pohledem muže devatenáctého století. Pozor, aby nevznikl omyl, tím tyto praktiky nehájím.

Co mne však na téhle nahrávce zaráží daleko víc, je něco jiného: jak mohla vůbec vzniknout? Kdo na tom má zájem? Copak je to už společenský standard někoho špehovat? A zůstává ve mne další děsivá otázka: Copak už to soukromí nemáme ani na pivu (vínu)?

Autor: Tomáš Herman

21.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies