Kvůli námraze zemřel ve čtvrtek ráno první muž při dopravní nehodě u Kuřimi na Brněnsku. V sobotu nad ránem nahlásili další oběť brněnští strážnici. Umrzl muž bez domova. Letošní zima začala mnohem později než loni. A možná tak mnohé překvapilo, že vůbec ještě přišla. Doufejme, že jiný důvod není a v další dnech, týdnech a měsících bude špatných zpráv o důsledcích zimy co nejméně.

Zatím se za pozitivní dá počítat pouze to, že nejvážnější nehody se obešly bez vážnějších důsledků. Pouze při jedné větší na Blanensku se lidé vážně zranili. Bohužel, a to je ta horší zpráva, proto, že majitel jednoho z aut ignoroval datum v kalendáři, teploměr i zprávy. Poslední listopadový víkend, poté, co téměř celou republiku zasypal sníh, vyrazil na silnice s letními gumami.

Městští policisté v Brně pak měli vůbec náročný mrazivý víkend. Jeden život sice nezachránili, další tři však ano. Tři muži jim vděčí za to, že neumrzli. Dva z nich našli podchlazené na ulici a zajistili jim lékaře. Chování toho posledního bylo ale nezodpovědné. Opil se totiž natolik, že byl od umrznutí jen pověstný krůček (který už nebyl sám schopen udělat). Jestli to bylo z radosti, nebo na žal, nevíme. Ať už byl ale důvod jeho opilosti jakýkoliv, neměl by si z něj nikdo brát příklad.