VYBERTE SI REGION

Prohnilí

Komentář - Nevím, jestli některý ze zatčených policistů v nové kauze brněnské hospodářské kriminálky někdy viděl Philippa Noireta ve francouzském filmu o tom, jak má jeden bezvýznamný policajt „zařízený život“ a jaké má styky s drobnými zlodějíčky, gamblery a dalšími kriminálníky pařížského Montmartru.

4.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografieFoto: Foto: Deník

Jedno však vím jistě: český název tohoto filmu zřejmě přesně sedí na tuto část brněnských kriminalistů (jestli se jim tak dá ještě vůbec říkat): Prohnilí.

Představte si jeden z možných případů brněnských Prohnilých: máte firmu, která vydělává miliony korun. Nakupujete v zahraničí zboží, které přivezete k nám a neplatíte za ně clo. Na balíčcích uvádíte, že mají cenu 15 euro, přitom v každém z nich je zboží s mnohanásobnou hodnotou. A jednou na to přijdou celníci.

V normální zemi to znamená jediné: budete odsouzeni a půjdete na pár měsíců či let sedět do vězení. V Brně je to jinak: přijde za vámi policista s nabídkou: když mi dáte tolik a tolik tisíc korun, smeteme to do koše a důkazy zmizí.

Právě takové schůzky a jednání zřejmě jsou za šťárou v brněnské hospodářské kriminálce. A s nimi i zametání případů dalších daňových úniků. A ještě hůř: praní špinavých peněz.

Případ brněnských Prohnilých je reálný, děsivý a smutný. A právě to je největší rozdíl mezi ním a fiktivní, úsměvnou, poetickou a troufám si říct zdařilou komedií z Paříže osmdesátých let.

Autor: Tomáš Herman

4.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies