Byl to poplatek za vstup na můstek i „průchodné“ přes cestu, kterou si pronajal podnikatel Tichopád. Kořeny sporu jsou ale někde úplně jinde.Přístupovou cestu i dno propasti totiž vlastní obec Vilémovice. Ta ji už dřív nabízela správcům chráněné krajinné oblasti či státu. Ti ji ale nechtěli. Tak pozemky pronajala soukromému podnikateli. A ten začal s vybíráním poplatku. Správcům Moravského krasu se to ale nelíbilo. Prý se tím kazilo dobré jméno lokality.

Teď se zdá, že se všechny strany sporu dohodly na rozumném řešení. Podnikatel přestane vybírat peníze a správa krasu se pokusí dojednat možnost, že by obce, na jejichž území přírodní památky leží, dostávaly nějaký podíl ze vstupného.

Proč by obec měla mít příjem z toho, že má náhodou ve svém katastru obdivované přírodní krásy? Takový požadavek je však logický. Místní radnice musí udržovat přístupovou cestu, starat se například o můstek nad propastí a určitě neuškodí, když pomůže s propagací Macochy a dalších přírodních památek Moravského krasu. A tyto věci nejsou zadarmo.

Snad se podaří dohodu dotáhnout úspěšně do konce a pohled do propasti bude zdarma.