VYBERTE SI REGION

Zakleté parkování

Komentář - V centru Brna se nedá zaparkovat. Tento ustálený výrok je s největším moravským městem neodmyslitelně spjatý.

11.9.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Úplná pravda to ale není. Podle testu Rovnosti stačí jen vědět, kdy a kde se dá zastavit a mít trochu trpělivosti. Přesto není od věci možnosti parkování rozšířit. Bohužel plány brněnského magistrátu v této oblasti mají stále větší trhliny.

Parkovací domy blízko středu města se plánují léta. A léta se nic neděje. Některé z plánovaných staveb se nevyplatí budovat, jiné zase prosadit. Zdá se, že Brno je v otázkách velkých dopravních staveb (mezi něž se řešení parkování může počítat) zakleté. Poloha nádraží se řeší skoro sto let, vedení rychlostní silnice R43 na sever od Brna také nějaké to desetiletí. Parkování tak může být bolístkou města klidně ještě dalších dvacet let.

Vina se dá svádět na kdekoho. Základní problém je ale možná v tom, kolik lidí potřebuje jezdit autem. Z pohledu chodce to totiž většinu dne v centru Brna vypadá tak, že automobilisté znuděně, nervózně či naštvaně čekají v kolonách a pěší se dostane na řadu míst rychleji (pokud ovšem nemusí složitě kličkovat mezi nepředpisově zaparkovanými auty).

Motoristé jistě vznesou řadu argumentů, proč musí do centra Brna autem. A mnohé z nich se dají uznat. Nezbývá tedy než doufat (za řidiče i chodce), že nakonec nějaký parkovací dům vyroste.

Autor: Ema Wiesnerová

11.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies