První zásah přišel už krátce po třetí hodině ráno, když v Hlíně spadl na silnici strom. O chvíli později už hasiči jeli do Modřic. „Jednotka odčerpávala vodu z prostorů nakládky firmy," informoval operační důstojník hasičů.

Kolem šesté hodiny ráno měly pak hasiči další dva výjezdy. Zasahovali u zatopené silnice v brněnské Vídeňské ulici. „A v Ořechově jsme odstraňovali větev strom, u které hrozilo, že spadne na silnici," sdělil operační důstojník.

Do osmi hodin ráno bylo ještě potřeba vyjet k dalšímu stromu, čistit kanalizační vpusť a odčerpávat vodu z jednoho sklepu v Brně. Krátce po osmé pak natekla voda do strojovny v Tetčicích a vytvořila se vodní laguna před rodinným domem ve Střelicích.

Počasí zatím odpovídá předpovědi odborníků z Českého hydrometeorolo­gického ústavu. „Bude zataženo s deštěm, ojediněle bouřky a na některých místech vydatné srážky. K večeru předpokládáme přechodné ubývání srážek a možná i částečné protrhávání oblačnosti," uvedl Peter Hruška z brněnské pobočky hydrometeorolo­gického ústavu.

Nejvyšší odpolední teploty se mají v Brně a okolí pohybovat mezi patnácti až osmnácti stupni Celsia. Vát bude mírný vítr o rychlosti až šest metrů za sekundu. V noci meteorologové předpovídají oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo déšť. V sobotu se mírně oteplí ale srážky a bouřky pravděpodobně nepřestanou.

Situace na tocích řek je podle pracovníků Povodí Moravy v Brně a na Brněnsku zatím klidná.