ČTĚTE TAKÉ: Zbloudilou samici losa v Brně uspali střelou z vrtulníku. Zvíře nevydrželo stres

Odchyt asi ročního mláděte nebyl tak dramatický jako u dospělé samice. „Problematické ovšem bylo, že se pohybovalo v zastavěné průmyslové zóně, kde se mohlo lehce zranit," řekl veterinář Stanislav Mazánek, který zvíře pomáhal odchytit.

Z jihovýchodu Brna putovalo malý los do záchranné stanice v Jinačovicích na Brněnsku. „Chtěli jsme ho tam prohlédnout, jestli není zraněné. Zároveň se tam mohlo posilnit před několikahodinovou cestou do jižních Čech," doplnil Mazánek. Už při převozu však mládě vlivem velkého stresu dostalo zástavu srdce a uhynulo.

Los evropský
• Jeden z největších savců Evropy. Může vážit až sedm set kilogramů.
• V 15. století u nás vyhynul, vrátil se až ve druhé polovině 20. století.
• Menší populace losů nyní žije na Třeboňsku a Jindřichohradecku
• Je ze zákona chráněný.

Dramatický odchyt zvířat vyvolal bouřlivé reakce mezi Brňany. „Nejsem odborník, ale bylo nutné zvířata nejdříve uštvat a až pak je uspat střelou z vrtulníku?" napsal například na facebookové diskuzi Roman Brauner.

Policejní manévry při odchytu obou losů kritizuje i ředitel kanceláře Ústřední výkonné rady Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo. „Pokud měla zvířata šanci odejít a neohrožovala lidi ani sama sebe, myslím, že nemělo smysl je zuřivě nahánět a stresovat," vysvětlil Stýblo.

Takové akce má podle něj řídit odborník se zkušenostmi s divokými zvířaty, nikoli policie. Obdobný případ si za svou kariéru nevybavuje.

Oba losi na jih Moravy pravděpodobně došli z jižních Čech, kam je veterináři po odchytu plánovali opět převést. Početná populace žije taky v Polsku. Původ kopytníků určí genetické testy.