Případ však v kraji není ojedinělý. Naopak. Podle policejních statistik loni ujel od nehody každý pátý řidič. Hledaná řidička se přidala k dalším 676 lidem, kteří po nehodě jednali nezodpovědně. „Zatímco v roce 2010 od nehod ujelo necelých tisíc řidičů, loni už jich bylo téměř patnáct stovek," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Podle brněnské psycholožky Zuzany Spurné lidé od nehod se zraněním ujíždějí, protože je ve většině případů přepadne panika. „Viníci mají většinou strach o sebe a to je silnější než pocit, že se musí postarat o sraženého člověka. Tito řidiči jsou většinou nevyzrálé osobnosti, které si nedokážou představit, co nezodpovědným chováním mohou zavinit," řekla.

Řidič po nehodě nesmí ujet, je to nezákonné. „Má se snažit situaci vždy vyřešit a vyhledat řidiče poškozeného auta a nebo mu alespoň nechat na autě lístek s kontaktem na sebe," přiblížila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Pokud viník situaci nijak neřeší a z místa činu odjede, dopouští se přestupku. „Ve správním řízení mu hrozí až pětitisícová pokuta. Pokud tak jedná opakovaně, může přijít o řidičský průkaz," vysvětlila mluvčí.

Ještě větší sankce hrozí viníkům, kteří ujedou, i když někoho viditelně zraní. Únik v autě může být kvalifikovaný jako trestný čin neposkytnutí pomoci. „Za to hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti," upřesnila Haraštová.

Řidič po havárii nemusí vždy kontaktovat policii. „Musí volat pouze v případě, kdy odhadují škodu na autech včetně přepravovaného nákladu nad sto tisíc korun. U menších škod musí kontaktovat policie, pokud se někdo zraní nebo je poškozený majetek třetí osoby nebo pozemní komunikace," řekla Haraštová.

Negativní zkušenost s neznámým řidičem má i Kristýna Pechová z Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Loni jsem přišla na parkoviště a auto mělo nabouranou boční stranu. Byla tam prohlubeň. Bohužel na parkovišti nejsou kamery, ani se nenašel žádný svědek, proto policisté viníka nenašli," vzpomněla Pechová.

Podle Ledabylové se řidičům vyplatí kamera v autě. „Po bouračce může zachytit registrační značku auta s ujíždějícím řidičem," uvedla mluvčí.

Takoví viníci končí i ve vězení. Stejně jako mladík, který před třemi lety před Vojenskou nemocnicí v brněnských Zábrdovicích srazil jedenapadesátiletou zdravotní sestru. Mladík se totiž tehdy rozhodl objet stojící tramvaj zleva a přitom smrtelně narazil do ženy. Z místa nehody ujel. „Potvrzujeme mu dva roky za mřížemi," uvedl tehdy soudce brněnského krajského soudu Aleše Flídra.