Hasiči ráno vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu a celou ulici úplně uzavřeli. Na místo vyjelo osm jednotek hasičů. „Přesnou příčinu výbuchu plynu zatím neznáme. Ani nemůžu říct, jak dlouho zůstane oblast uzavřená," podotkl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Kromě toho v místě požáru zahořelo i auto a do vzduchu vyletěly poklopy kanálů.

Kolem půl deváté jsme všechny děti evakuovali. „Ve škole jsem zůstala jen já a vrátný. Jsme tady, abychom případně pomohli hasičům a policii, kdyby potřebovali jít do budovy," konstatovala školnice Věra Sovová.

Děti na místě postávaly zhruba od půl osmé ráno, kdy k události došlo. Nevěděly, co se stalo. „Víme jen, že v okolí vybuchuje plyn, nepustili nás za pásku, nemůžeme do školy. Řešíme, kde jsou ostatní spolužáci a učitelé," vysvětlila na místě studentka Aneta Fajstlová.

Kromě toho v části Brna vypadl elektrický proud a nejezdily některé spoje tramvají a trolejbusů. Jestli výpadek elektřiny souvisí s výbuchem plynu, zatím není jasné. „Od sedmi hodin ráno nejezdily některé linky v oblasti ulic Kounicova, Pionýrská a Štefánikova. Konkrétně tramvajové linky číslo 1, 6 a trolejbusové linky číslo 25, 26, 32, 30, 34, 36 a x30. Jejich provoz se měl obnovit o tři čtvrtě na osm, kvůli výpadku proudu ale nabraly zpoždění až tři čtvrtě hodiny," řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Kvůli těmto událostem se mezi půl osmou ráno a jedenáctou dopoledne také téměř zastavila doprava v ulici Sportovní, Milady Horákové a přilehlých ulicích jako na ulici Drobného, Lužánecká nebo náměstí 28. října.

Podle kolemjdoucího Oldřicha Vernera přestaly jet kvůli výpadku elektřiny také semafory. „Všude v okolí byl navíc silně cítit plyn," podotkl.

Bez proudu je ještě stále třída Kapitána Jaroše a ulice Lidická. „Ráno se objevila porucha na kabelu, v důsledku které vypadla v Brně elektřina. Výpadek se týkal hustě zabydlené oblasti, o elektrický proud přišlo několik stovek až tisícovek domácností především v okolí Černých Polí, Brna-středu, částečně Lužánky, ulice Veveří, Lidická, Milady Horákové. Asi do půl hodiny až hodiny se nám podařilo většinu trafostanic opět zprovoznit, pak se odehrál výbuch plynu na třídě Kapitána Jaroše," shrnul mluvčí společnosti E.on Vladimír Vácha.

Zdroj: Hasiči JmK

Proto v okolí oblasti zasažené výbuchem plynu elektřinu nespouštěli, šlo o zhruba osm trafostanic a tisícovku domácností. „Momentálně už je elektrický proud ve všech domácnostech," do­dal.

Bez teplé vody bylo až do pozdních odpoledních hodin také několik domácností. „Hasiči se na nás obrátili a poprosili o odstávku odbočky na třídu Kapitána Jaroše," potvrdila Jiřina Veselá za Teplárny Brno.

Na žádost plynařů do ulice na třídu Kapitána Jaroše přijel bagr, který jim umožnil dostat se pod povrch na vytipovaném místě úniku, tam však k úniku nedocházelo a proto hledají dál. „Kvůli velkému množství telefonátů jsme taky pro lidi zřídili tísňovou linku, kam se mohou obracet se svými požadavky," sdělil mluvčí hasičů Mikoška.

Místo úniku plynu hledají pracovníci společnosti RWE. „Po příčině události intenzivně pátráme. Na přípojkách naší společnosti jsme dosud žádnou poruchu neobjevili. Při šetření nám bude pomáhat také policie. Příštích čtyřiadvacet hodin budeme situaci nonstop monitorovat, měřit a zítra v šetření znovu pokračovat," zhodnotil mluvčí společnosti Pavel Zajíc. Obyvatelé ulice se už vrátili do svých domovů.