Celé drama přitom začalo úplně nevinně. Dvanáctiletá Izabela Jefimova jela tehdy na návštěvu ke své kamarádce Sáře Bukovské. Když vystupovala z autobusu, všimla si muže, který leží na břehu řeky Svitavy. Obě děvčata se pak rozhodla, že se společně půjdou podívat, jestli nepotřebuje pomoc. „Byla hrozná zima a sněžilo, tak jsem říkala Sáře, že je asi v bezvědomí a potřebuje pomoc. Když jsme pak přišly blíž, uviděly jsme v řece malou holčičku," popisuje Jefimova.

Dívky neváhaly ani chvíli a rozhodly se dvouleté dítě zachránit. „Nejdříve jsme na holčičku volaly, ať se vrátí zpátky. Když ale nereagovala, tak jsem říkala Izabele, že ji musíme vytáhnout," říká jedenáctiletá Sára Bukovská.
Hned, co se společně s holčičkou dostaly z ledové řeky, bylo jim jasné, že jí musejí zahřát. „Nejdřív jsme jí chtěly dát naše bundy, ale ty byly mokré. Navíc ještě padal sníh a mrzlo," povídá Jefimova.

Dívky se tedy rozhodly zahřát ji jinak. „Věděly jsme, že to těmi bundami nepůjde, tak jsme se rozhodly, že jí obejmeme. Z přírodopisu jsme si totiž pamatovaly, že když se dva lidé obejmou, zahřejí se tak," vzpomíná Bukovská.

Otec holčičky byl opilý

Žákyně šesté třídy základní školy v Mutěnické ulici také okamžitě zavolaly záchranáře. „Ta holčička celou dobu křičela, že chce mámu a tátu. My jsme jí ale k tátovi nechtěly pustit, protože byl opilý a my jsem se o ní bály," uvádí Jefimova.

Celé dění sledoval z druhého břehu řeky muž, který nejprve zavolal policii, a pak vyrazil dívkám na pomoc. Přivolaná hlídka pak naměřila muži, který měl dítě na starost, téměř tři a půl promile alkoholu.

Hrdinský čin obou dívek se v úterý rozhodl ocenit i krajský policejní ředitel Leoš Tržil, který děvčatům slavnostně předla Plaketu Krajského ředitelství. „Nepochybně potřebovalo obrovskou odvahu vlézt do ledové řeky a vytáhnout z ní dítě ven. Je úžasné, že dokázaly dívky takto rychle zareagovat," odůvodňuje Tržil udělení ocenění.

Předávání ceny se účastnili mimo jiné i primátor Brna Petr Vokřál nebo hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. „Je skvělé, že v dnešní nevšímavé společnosti vidí mladé dívky ležícího muže a jdou zjistit, jestli nepotřebuje pomoct. Jsem velmi rád, že nová generace, která tady vyrůstá, není lhostejná ke svému okolí," chválí dívky Šimek.

VIKTORIE POKORNÁ