Opilého devětatřicetiletého muže potřebovali v neděli večer dostat záchranáři z brněnské Lesné do nemocnice. Pacient vůbec nespolupracoval a hrozilo, že na osádku sanity zaútočí. Zdravotníci proto požádali strážníky, aby je doprovodili. Po jejich příjezdu se muž uklidnil a nezměnilo se to až do příjezdu k lékaři.

S podobnou situací se jihomoravští záchranáři setkávají denně. Na pomoc volají policisty i strážníky. „V současné době pro osádky sanitek připravujeme dokonce instruktážní video o sebeobraně," informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Společně s Fakultou sportovních studií brněnské Masarykovy univerzity zdravotníci pracují na projektu vzdělávání lékařů a záchranářů. „V brněnských Bohunicích jsme natáčeli video, jak se zachovat při napadení pacientem v různých prostředích. Například na zastávce hromadné dopravy nebo na chodníku," sdělila mluvčí záchranářů.

Největší problémy dělají opilí pacienti. „Nejrizikovější jsou proto víkendové noci. Lidé nám hlavně nadávají, urážejí nás a vyhrožují. Někdy lékaře opravdu napadnou. Proto většinou voláme na pomoc strážníky. Záleží na situaci," konstatovala Zuchová.

Při těchto incidentech se zatím nikdo ze záchranářů vážněji nezranil. Lékařské ošetření ale museli vyhledat například dva muži, které napadl pacient při noční službě v polovině listopadu ve Znojmě.

Posádka sanity tehdy vyrazila k opilému jedenašedesátiletému muži, který ležel na zemi ve znojemské ulici Horní Leska.

Pacient měl tržnou ránu nad pravým okem a byl agresivní. Přivolaná záchranná služba ho převezla do nemocnice. Jen o několik minut později je lékař požádal, aby ho dopravili na záchytku. „Ani v nemocnici se totiž neuklidnil a chtěl napadnout personál," řekla preventistka znojemských strážníků Eva Smutná.

Strážníci, kteří záchranářům pomáhali už při převozu do nemocnice, pacientovi museli nakonec nasadit pouta.

K tomu ale nejsou nucení pokaždé. „Hlídka je v místě, aby člověk lékaře vůbec nenapadl. Zklidní ho při jakémkoli výpadu. K tomu slouží hlavně sebeobrana. Pouta nasadí, až když je pacient neklidný delší dobu," vysvětlil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Kromě lidí pod vlivem alkoholu a drog mohou být potíže i s psychicky nemocnými, kteří se třeba brání převozu do léčebny. Takový případ řešili brněnští strážníci naposled předevčírem. „Hlídka Jednotky operativního zásahu doprovázela zdravotníky při převozu psychicky nemocného pacienta ze Zábrdovic. Muž se bránil. Strážníkům se podařilo záležitost vyřešit v klidu," uvedl mluvčí brněnských strážníků.

Pokud k útoku dojde, řeší ho policisté většinou jako přestupek. Pachateli hrozí nejvýš pětitisícová pokuta ve správním řízení. „Pokud někoho zraní, může jít o trestný čin ublížení na zdraví. Ale to jen ve velmi výjimečných případech," objasnila mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Napadení záchranáři

- listopad 2008: opilý řidič pronásledoval v Brně sanitkuse zapnutými majáky. Pak napadl záchranáře, kteří jeli ke zraněné ženě.

- květen 2011: satanem se zaklínalopilý muž s krvavými šrámy, který ležel na lavičce u vlakového nádraží v Brně. Útočil na záchranáře i policii.