Po přistání jednu zraněnou ženu převezli záchranáři do vojenské nemocnice ve Střešovicích. Pro třináctiletá dvojčata přiletěl vrtulník a transportoval je do Thomayerovy nemocnice v pražské Krči.

Podle šéfa Vojenské zdravotní služby Božetěcha Jurenky, armádní letoun nejprve vyzvedl jednu zraněnou turistku a její dceru v Zadaru. Poté přeletěl do Záhřebu. Tam přibral dvě sestry. Zranění jedné z dívek patřilo k nejtěžším, druhá je na tom o něco lépe. „Byla v Záhřebu dobře ošetřena, povedlo se je převést, aniž by došlo ke zhoršení stavu. Další léčení bude nějakou dobu trvat, ale troufám si říci, že jsou mimo ohrožení života," komentoval jejich stav anesteziolog a náčelník Centra letecké záchranné služby české armády Michal Mareček. Právě on se svým týmem o pacienty za letu pečoval.

Letadlo na zpáteční cestě především kvůli stavu nejhůře zraněné dívky letělo v nižší letové hladině, než bývá obvyklé. Kabinový tlak ve vyšších výškách by totiž podle Jurenky pro ni nebyl ideální.

Náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub na tiskové konferenci po příletu poznamenal, že nyní jsou v České republice už všichni turisté z havarovaného autobusu.

Za nehodu českého autobusu v Chorvatsku podle informací chorvatského tisku může řidič. Podle vyšetřovatelů usnul za volantem. Zprávu v pátek večer uveřejnily chorvatské noviny Večernji List.

Podle tiskové zprávy vyšetřovatelů v Gospiči způsobil havárii mikrospánek řidiče. „Autobus přejel doleva přes předjížděcí pruh, kde prorazil plot, narazil do sloupu a převrátil se. Řidič nebrzdil, ani se nepokusil změnit směr jízdy. To, že nijak nereagoval, potvrzuje, že usnul za volantem," uvádí zpráva.

Osm těl lidí, kteří nehodu nepřežili, přepravily v pátek pohřební služby do České republiky.

V Brně leží jen čtyři pacienti, které v týdnu přepravili z Chorvatska sanitky. Dva jsou ve vojenské nemocnici a dva ve Fakultní nemocnici Brno. „V pátek jsme propustili další pacientku, ostatní zatím domů nepůjdou," uvedl primář chirurgického oddělení vojenské nemocnice Martin Stračár.

Nehoda se stala minulou sobotu brzy ráno na dálnici A1 u tunelu Krpani. Autobus společnosti JH bus vezl klienty cestovní kanceláře Atlas Adria do letoviska Baška Voda na Makarské riviéře. Na 212. kilometru dálnice A1 narazil do sloupu, pak do svodidel a převrátil se. Při nehodě zemřelo osm lidí a třiačtyřicet cestujících se zranilo. Většina cestujících se vrátila leteckým speciálem už den po nehodě.