Chtěli se schovat před deštěm pod stromem a málem je to stálo život. Na šestici mladých lidí se v sobotu večer v parku na ulici Tučkové v Brně skácel desetimetrový kmen. Rozdrtil lavičku a šestnáctiletému Janu Skopalovi polámal kosti. Jeho kamarádka Eva Kýrová skončila v nemocnici s pohmožděnou nohou. Správce parku radnice Brno - střed tvrdí, že nehodě nešlo zabránit. Policie zjišťuje, jestli je to pravda.


„Schovali jsme se před deštěm pod jediný košatý strom v parku. Pak jsme uslyšeli křupnutí a za tři vteřiny na nás spadl,“ popsal nebezpečný okamžik Skopal. Má zlomenou klíční kost a lopatku. „Přimáčklo mě to k lavičce. Z posledních sil jsem se dostal ven,“ dodal Skopal. Pád stromu přivodil jeho matce šok a mladík kvůli zraněním bude zřejmě opakovat ročník na střední škole. „Uvažuji o podání žaloby. Nejprve zjistím, kdo je za park zodpovědný,“ řekla jeho matka Eva Mejzlíková.


Odpověď dává cedulka na vchodu do parku. Podle ní ho spravuje radnice městské části Brno - střed. Podle jejího mluvčího Romana Buriana byl pád stromu ojedinělý a nešlo mu zabránit. „Stromy v našich parcích kontrolujeme minimálně jednou za měsíc. Jen se díváme, jestli jsou v pořádku, nemáme však možnost kontrolovat podrobně každý strom. Na místo pošleme odborníka, který posoudí příčinu pádu “ řekl Burian.

Policisté už si strom prohlédli. Podle nich byl ztrouchnivělý. „Budeme se tím ještě zabývat,“ vzkázal policejní mluvčí Bohuslav Malášek.
Radnice by tak mohla poškozeným podle právníka Miloslava Čejky za zranění zaplatit. „Pokud se prokáže, že měla povinnost o strom pečovat, musí vyplatit bolestné, náklady spojené s léčením či ztrátou výdělku,“ uvedl Čejka.