Muž zahynul poté, co se výcvik kvůli nevhodnému počasí konal na souši. K tělu měl připevněného tažného draka, který jinak na vodě díky větru jezdce pohání. To se mu nakonec stalo osudným. „V jednu chvíli se vítr prudce zvedl a vynesl muže do výšky přibližně patnácti metrů. Když poté padal, narazil do betonového sloupu. Zraněním na místě podlehl," popsala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

K nehodě se vydala záchranná služba, jejíž posádka však už byla bezmocná. „Muže už jsme nemohli zachránit," řekla lékařka a mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Událost se stala v neděli, řeší ji kriminalisté. Zástupci společnosti, jež kurz pořádala, se k události nechtějí vyjádřit.

DÍTĚ V NEMOCNICI

Adrenalinu na hladině si pravidelně užívá například také Ivan Martiš. Na Nové Mlýny jezdí právě za kiteboardingem. Podle něj je tento sport mezi lidmi čím dál oblíbenější.

S tím souvisí i zvýšený počet výjezdů vodních záchranářů, kterým v těchto týdnech naplno začala sezona. „Problém je, že tady nefouká stálý vítr jako u moře. Když ustane, nemá vás uprostřed nádrže co pohánět. S tím se ale nedá moc co dělat," zmínil Martiš.

Ilustrační foto.
Řidič nákladního auta přehlédl cyklistku. Pro vážně zraněnou přiletěl vrtulník

Počty různých zásahů na Nových Mlýnech přibývají s blížícím se létem a vysokými teplotami. Vodní záchranáři tam nyní mívají poplach několikrát denně.

Jen v neděli vyráželi na vodu osmkrát. Problémy nastávají zejména při silnějších poryvech větru. Za týden pak potřebuje pomoc na vodě průměrně i dvacet lidí. Mnozí vyváznou bez vážných následků díky stále se zlepšujícímu vybavení. „Vývoj výstroje se posunul, materiály jsou kvalitnější a cenově dostupnější," tvrdí jednatel vodní záchranné služby Stanislav Hrdlička. Navzdory tomu nejsou výjimkou ani vážná zranění, jako třeba utržené vazy v koleni. Lékařka Zuchová upozornila, že běžné jsou úžehy nebo alergické reakce.

Kromě nedělní tragédie patří k dosud nejvážnějším případům hromadná záchranná dětí, které se na přelomu měsíce účastnily jachtařských závodů. Ve vodě jich skončilo dvanáct. Jedno skončilo v nemocnici.

Zdroj: Youtube

Kiteboarding. Zdroj: Youtube/Leading Edge Productions

Ilustrační foto.
Nehody policie: lidé si neví rady s majáky, někteří řidiči panikaří